3/04/2020

Artur Mas:“És un llibre honest i voldria que fos un llibre útil”

"Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra", aquesta era la mítica inscripció del timó del seu besavi i que l'acompanyà tota la seva vida de President al despatx del Palau de la Generalitat.

Una frase que l'ha marcat molt en la seva manera de fer i d'entendre la política i que, ara, amb 64 anys recentment estrenats, es disposa a plasmar per a la posteritat en el seu nou llibre Cap fred, cor calent.

Ahir al vespre, l'auditori de La Pedrera va acollir-ne la presentació, que fou conduïda per la periodista de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas.

Amb la sala plena de gom a gom i, fins i tot, amb una altra sala annexa igualment d'atapeïda, el 129è President de la Generalitat, Artur Mas, es disposà a presentar el seu llibre en una mena de col·loqui amb la periodista que va permetre de tractar amb més detall els diferents temes sobre els quals versa el llibre.

Cap fred, cor calent és un volum de 387 pàgines que té per objectiu explicar el seu punt de vista personal del Procés d'independència català. Al mateix temps, aporta reflexions i dades que, fins ara, no es tenien en coneixement i que són rellevants per al lector, més enllà de la seva ideologia.

Ja des d'un inici, Mas va voler deixar clar que "aquest és un llibre honest i voldria que també fos un llibre útil". Útil, sobretot, perquè els nous mariners que capitanegen el vaixell cap a Ítaca no errin el rumb i sàpiguen, per part d'una veu tan experta en el món de la política, quins seran els esculls i els entrebancs més freqüents que hauran d'aprendre a sortejar.

Però lluny de voler ser una carta nàutica, el llibre inclou també diverses advertències per als nous polítics. En aquest sentit, Mas es pregunta "no serà que els catalans no sabem fer política i només sabem treballar?", en el sentit que s'ha demostrat al llarg de la història que "els espanyols en saben més de política perquè nosaltres no vam poder disposar durant segles d'una escola d'aprenentatge i perquè, sovint, no hem sabut treure rendiment dels nostres èxits".

Mas va recordar altres de les seves cites en destacar que "a la vida i a la política, o encertes, o aprens", perquè "els catalans hem de saber administrar el dolor, hem de saber encaixar els cops i si en volem sortir innocus de tot, és evident que no formem part de la realitat perquè, ara per ara, sabem que els cops formen part de la història d'aquests darrers anys".

En aquest sentit, va dir que "hem de reivindicar la capacitat que hem tingut en aquest país de fer la feina ben feta" perquè si Catalunya vol arribar a assolir la independència té clar que "la part catalana ha de tenir una posició que s'entengui a tot arreu. Si ens quedem en una línia vermella, és possible que no trobem cap sortida. Cal fer un esforç per substituir les línies vermelles per les verdes, alhora que cal que cadascú faci un exercici mental per saber a què està disposat a renunciar".

També sobre el Procés, Mas va destacar que un dels seus grans actius ha estat que "s'ha produït una simbiosi perquè hi ha molta gent amb capacitat de mobilització intel·ligent acompanyada de polítics, no molts, que s'han sumat a la protesta de la repressió. I això és important perquè, fins ara, hi havia hagut molts polítics que preferien escapolir-se i amagar el cap sota l'ala", per acabar reblant que "quan Jordi Sànchez va entrar a la presó, va donar una consigna: "no envieu ningú més a la presó". Això no es va complir i ens caldria saber dir prou als martirologis innecessaris".

Al llibre no en parla, però la candent actualitat obligà a la pregunta sobre la taula de diàleg amb Madrid. Per Mas, "cal anar amb compte amb el diàleg amb l'estat espanyol perquè ja sabem com les gasten. Una cosa és el govern espanyol i una altra, l'Estat", tot i que ressaltà que "sempre havíem intentat estar a l'alçada de les expectatives sabent que toparíem amb un mur, fins ahir. Ara, hi ha l'oportunitat de parlar civilitzadament. Ara hi ha una petita llum al final del túnel".

Al llarg del seu col·loqui va voler dirigir-se a l'expresident, Jordi Pujol, que va assistir a l'acte amb la seva dona, recordant una conversa de fa anys en què l'expresident ja l'advertí sobre la reialesa, tot dient-li "Mas, el rei no ens estima".

A més, també va voler tenir unes paraules de disculpes i de reconeixement per a tots aquells assessors i persones de confiança que el van acompanyar durant la seva etapa de President perquè reconeix que "no sempre vaig ser amable amb ells" perquè, sovint, "els canvis d'humor i els problemes els acabes fent pagar als més propers, als qui tens més confiança".

Al llibre parla de molts més temes com el 9-N, l'assemblea de la CUP, el pas al costat, en Puigdemont i en Junqueras... i un grapat de vivències personals i familiars que no deixen de ser el testimoni d'un polític de pedra picada, com ho és Artur Mas.

A l'acte va assistir una barreja molt heterogènia de personalitats de la política d'abans i d'ara, entre els quals destaquen els exconsellers del seu Govern: Quico Homs, Felip Puig, Santi Vila, Joana Ortega, Boi Ruiz, Jordi Ciuraneta, Meritxell Borràs, Meritxell Ruiz, Irene Rigau, Germà Gordó i Jordi Jané. A més, l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, l'exdirector de La Caixa, Jaume Giró, la monja, Sor Lucía Caram o l'advocat de Quim Forn, Xavier Melero. A banda de les parelles dels presos polítics o antics assessors del Govern de l'etapa Mas com Joan Maria Piqué, David Madí, Jaume Clotet o Josep Rius, ara membre de la mesa de diàleg.

També hi van assistir altres personalitats de JXCAT com la regidora a l'Ajuntament, Elsa Artadi, o els portaveus del partit, Eduard Pujol i Albert Batet, així com els consellers del Govern Damià Calvet, Jordi Puigneró, Miquel Buch, Àngels Chacón, Meritxell Budó i Mariàngela Vilallonga, entre d'altres.

A l'acte no hi va faltar una petita delegació ebrenca amb el gerent de Ports de la Generalitat de Catalunya, Joan Pere Gómez, l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, o l'exassessor de Mas, Josep Martí i Banch.

Segons hem pogut saber, està previst que Artur Mas també vingui a presentar el seu llibre a les Terres de l'Ebre.

 

Barcelona, 28 de febrer de 2020


Redactat per: Irene López