2/23/2020

Primitivo Conesa inaugura la XXV edició de la Fira de l’Oli i la IV edició de la Fira de la Garrofa

Del 21 al 23 de febrer, Jesús ha acollit la XXV edició de la Fira de l'Oli i la IV de la Fira de la Garrofa. La d'enguany ha estat una edició molt especial per als jesusencs que han volgut recordar els orígens d'aquesta fira posant en valor tots els seus actius i també les persones que van posar-s'hi al davant en el seu dia.

És per això que l'EMD de Jesús i la comissió organitzadora de la fira van designar inaugurador de la fira a l'empresari, Primitivo Conesa, un dels quatre expositors que ha estat a la fira des de la seva primera edició.

Dissabte a la tarda, les autoritats locals i comarcals van rebre'l al vestíbul de l'EMD de Jesús, per passar després a signar el llibre d'honor del Saló Noble de l'Ajuntament de l'EMD.

Després de la tradicional tallada de cinta a la pèrgola es van desplaçar fins a l'escenari de la Plaça de la Creu per dur a terme els parlaments inaugurals.

L'alcalde – president de l'EMD de Jesús, Víctor Ferrando, va explicar que "aquesta fira es va iniciar el 1996 amb la intenció de dinamitzar el poble, reforçar la nostra identitat i per posar en valor l'oli, les oliveres i els molins. No sé si des d'aquí hem aconseguit millorar el sector agrícola i primari, però estem satisfets de la difusió i del coneixement que li hem donat a les nostres terres en aquests 25 anys". Ferrando va voler tenir unes paraules d'agraïment per a totes aquelles persones que van formar part de l'organització de la fira i que ja no hi són, així com a Pere Panisello i Josep Pere Puig, president i director de la fira, respectivament. Al llarg de la seva intervenció va aprofitar l'ocasió per felicitar la colla de Grallers i Gralleres de Jesús que també celebraven els seus 25 anys.

Pel que fa a la figura de Conesa, va dir que "l'hem escollit com a inaugurador de la fira perquè sempre ha estat una persona molt vinculada al sector agrari i que ha estat al costat del nostre poble en tot moment".

Finalment, i fent referència a una cançó de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, va recordar que "el sector no passa pel millor moment, però si volem seguir preguntant-li coses a l'olivera, està en mans de tots i cadascun de nosaltres fer-ho possible".

Per la seva banda, l'inaugurador de la fira, Primitivo Conesa, va destacar que "aquesta fira va començar amb la idea de dignificar l'oli perquè era allò que distingia el nostre poble i ara s'ha convertit en un aparador per a tots els productes que es fan amb oli d'oliva, per fer territori i per fer país". A més, també va dir que "em va fer una gran il·lusió poder ser-ne l'inaugurador d'aquesta edició tan especial". Finalment, es va sumar també a les paraules de l'alcalde per recordar tots aquells que ja no hi són i per felicitar els grallers de Jesús pel seu aniversari.

A continuació, l'alcalde, el director i el president de la fira van donar un distintiu als quatre expositors que han estat a la fira des del primer dia: Primitivo Conesa, Carlos Ripollès, Carnisseria Julve i la Cooperativa Soldebre.

Després també es va lliurar un record a tots els col·laboradors i organitzadors que han fet possible la fira al llarg de la seva història, als mestres morter de totes les edicions i als familiars de les persones que els han deixat.

En finalitzar els parlaments, les pubilles i pubilletes de Jesús, juntament amb l'alcalde, Víctor Ferrando, van lliurar una insígnia del municipi, un morter d'allioli, un quadre amb l'escut de l'EMD, una ampolla de l'oli guanyador, la camisa i el mocador típics de pagès a Conesa.

La Banda Juvenil de l'Escola de Música Manel Martínez i Solà va ser l'encarregada de cloure lavisita amb la interpretació de Lo Carrilet i la Santa Espina.

El mateix dia es va celebrar la XXV Trobada de Grallers i Dolçainers del Països Catalans, que es van concentrar a l'edifici de l'Escola de Música i van desfilar per la fira i a les 20h es va fer l'entrega de premis del XIX Concurs de Pintura del Poble de Jesús.

Al llarg de tot el cap de setmana es va poder visitar la fira que comptava de diferents activitats com el Concurs de Mestres del Morter, el XXII Concurs d'allioli, el XXV Concurs de plegadors d'olives manuals o el XXI Concurs de llançadors de pinyols d'olives.

En el marc de la fira, els visitants també poden gaudir de nou de la ruta de tapes de Jesús, on hi participen els diferents bars i restaurants del poble, de les retransmissions de cuina en directe, del lliurament del pes en oli o d'una novetat d'enguany, la visita al molí de la Cecília.

Però el que no podia faltar en aquesta edició és l'Àgora de l'Oli – Espai Gourmet de les Terres de l'Ebre, que organitzen per cinquè any consecutiu els empresaris del sector. En el Concurs de Tasts d'Olis, el guanyador ha estat l'oli d'oliva verge extra Montsagre d'Alanterres, d'Horta de Sant Joan.

Enguany, també ha estat una fira especial perquè s'ha recuperat l'antiga tradició de fer una actuació de Quico el Célio en el marc de la mostra. Els quicos han tornat a Jesús amb el seu espectacle "Pregunteu-li a l'Olivera" i han exhaurit gairebé totes les entrades en els tres passis que s'han fet al llarg d'aquests dies.

A més, també s'han pogut visitar les fotografies del primer concurs de fotografia de l'Oli i de la Garrofa, l'exposició de bonsais o l'exposició de carraus i maquetes de molins d'oli de Pepe Bort.

Des de l'EMD de Jesús s'espera que de cara a les properes edicions se segueixi treballant per promocionar el sector agroalimentari i l'oli de les nostres terres i es pugui seguir comptant amb la col·laboració del teixit associatiu jesusenc que fan possible la fira.

Jesús (Tortosa), Terres de l'Ebre, 23 de febrer de 2020

Redactat per: Irene López