2/27/2020

Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939” a Tortosa


La Guerra Civil va significar una fita en la propaganda i marcà les pautes per a la II Guerra Mundial. Per primera vegada nous mitjans de comunicació de masses com la ràdio i el cinema sonor existien en un conflicte bèl·lic; altres com les revistes gràfiques vivien un moment dolç per la innovació de la fotografia des de finals dels anys 20.

 

El cartell continuà essent un dels elements propagandístics fonamentals i recollí tota la modernitat de l'avantguarda soviètica i la publicitat comercial. Els grans centres de producció comunicativa, Barcelona, Madrid i València van posar tots els recursos disponibles a favor de la jove democràcia republicana.

 

Sindicats com la CNT i la UGT, partits polítics com el PSOE, el POUM o el PSUC, institucions com la Generalitat de Catalunya o el Ministerio de Propaganda van crear organismes i seccions dedicats a l'estratègia propagandística. L'exposició mostra materials dels principals organismes, partits i sindicats.

 

Missatges de revolució, organització en temps de guerra i consignes polítiques diverses van tenir un clam comú, la lluita contra el feixisme. Aquells crits apegats a la paret que omplien places i carrers es van transformar també en postals, calendaris i il·lustracions a diaris i revistes. Amb el temps, han passat de ser un material efímer, creat des de la urgència, a esdevenir obra de museu.

 

L'exposició recull 30 cartells tant dels principals artistes del període –els catalans Carles Fontserè i Martí Bas, els valencians Josep Renau i Manuel Monleón i els que van desenvolupar la seva feina a la Madrid assetjada, José Bardasano, Mariano Rawicz o Antonio Cañavate, entre altres– a més de dibuixants anònims. En aquest sentit cal destacar el conjunt de vuit projectes de cartell d'autoria desconeguda, un material excepcional del 1938 que rarament es pot exposar.

 

També es mostra l'ús dels cartells en postals i la importància que va tenir el món editorial amb la presència dels principals llibres il·lustrats editats durant la guerra, com No pasarán! Ispania volum II publicat a la Unió Soviètica amb disseny d'El Lissitzky i Evgenii Goliakhovsky; àlbums d'il·lustracions com Estampas de la revolución española. 19 de Julio 1936 de José Luis Rey Vila (SIM); els dibuixos premiats en un concurs de caricatures antifeixistes organitzat per la UGT el 1938 i la carpeta Madrid amb text introductori d'Antonio Machado i obres de diferents dibuixants.

 

L'exposició ha estat organitzada pel Museu de Les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta a partir de la col·lecció de Julio Allepuz i del comissariat i el procés de documentació de Teresa Ferré Panisello.