2/14/2020

Esquerra critica la gestió poc responsable del Departament de la Presidència amb les subvencions dels aiguats del 2018

Alcaldes, regidors i presidents dels consells comarcals de la Federació de l'Ebre Esquerra Republicana han fet pública la moció que registraran a les institucions de les Terres de l'Ebre per defensar el cobrament íntegre i l'ampliació dels terminis d'execució i justificació de les subvencions dels aiguats de l'any 2018.
L'alcalde d'Alcanar i president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, ha criticat "la gestió incorrecta i poc responsable que s'ha fet des del Departament de la Presidència d'uns recursos que pertanyen a les Terres de l'Ebre i que són vitals per al futur dels nostres pobles".
Roig ha afirmat que "els pobles de l'Ebre no tenen capacitat per fer front a la justificació i execució d'aquestes quantitats de diners en forma d'obres i per això presentarem una moció per reivindicar que es flexibilitzen i eixamplin els terminis de justificació i execució dels ajuts, i que els criteris del Departament de Presidència acabin sent iguals que els de l'Estat espanyol".
L'alcalde canareu ha explicat que "no entenem la diferència de criteris entre el Departament de la Presidència de la Generalitat i la Subdelegació del Govern espanyol per això demanem a la moció que es convoqui, de manera urgent i immediata, una reunió per aclarir la situació on estiguin presents aquestes institucions, alcaldes, alcaldesses i tècnics".
Roig ha volgut recordar que "no són recursos per a construir equipaments ni infraestructures d'oci; són recursos que afecten les infraestructures que donen servei als sectors agrícola i turístic".
Abans d'aquestes afirmacions Roig havia exposat la cronologia dels fets. Així diferents pobles que van patir les pluges torrencials del mes d'octubre de 2018 van demanar a l'Estat la declaració de zona afectada per emergència de protecció civil.
L'Estat després va valorar els danys i quantificar el crèdit extraordinari que era aplicable a cada poble i el novembre de 2019 molts dels alcaldes van rebre una telefonada del subdelegat del govern on els anunciava amb molta exactitud els imports dels ajuts. En el cas d'Alcanar per exemple seria de 4.282.926,44 € i en el d'Ulldecona de 797.238,35 €.
El desembre de 2019 l'Estat va transferir els ajuts al Departament de Presidència de la Generalitat perquè en fes la gestió, i llavors els alcaldes li van fer saber a la directora d'aquests Serveis Territorials la seva preocupació per com s'haurien de justificar, licitar i executar les obres d'emergència. Abans del 30 de gener de 2020, que és quan es va publicar l'Ordre de Presidència amb les bases per acollir-se als ajuts, els alcaldes i alcaldesses van sol·licitar celebrar una reunió amb Presidència i els tècnics municipals per a poder exposar les peculiaritats dels municipis i sol·licitar la flexibilitat dels terminis. Però la reunió no es va convocar i les Bases es van publicar sense poder presentar cap esmena.
Per últim, en una reunió posterior a la publicació, la directora dels Serveis Territorials va fer saber als assistents que els criteris de la Generalitat per acollir-se a les ajudes serien més restrictius que els de l'Estat, per la qual cosa les quantitats anunciades pel subdelegat del govern espanyol no serien les que definitivament es podrien acabar rebent.