2/10/2020

Carles Mundó: “La independència no s’aconseguirà amb jugades mestres”

L'exconseller de justícia de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó, ha vingut a Tortosa per presentar el seu llibre: "El referèndum inevitable: del judici endavant".

La presentació s'ha dut a terme a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i ha estat organitzada per l'agrupació d'ERC a les Terres de l'Ebre i tenia important rellevància, atès que es tracta del primer cop que Mundó retorna a Tortosa després del Judici del Procés.

La directora dels SSTT de Justícia a les Terres de l'Ebre, Montserrat Ingla, ha estat l'encarregada de fer-ne la seva presentació. En aquest sentit, Ingla ha destacat que "aquest és un llibre d'aquells que no cal llegir la sinopsi per saber de què va i que crida molt l'atenció quan entres a una llibreria" i que "es tracta d'un llibre de lectura fàcil on es parla del que passa al judici, de les polítiques que calen fins assolir la independència i, fins i tot, es narren algunes anècdotes".

Per la seva banda, l'autor de llibre, Carles Mundó, ha volgut agrair la perseverança del seu editor, Josep Lluch, de l'editorial Pòrtic, perquè si no hagués estat tan insistent, no s'hauria animat mai a escriure el llibre. Mundó ha detallat que "la voluntat d'aquest llibre és la d'explicar tot allò que no es veia per la televisió del Judici del Procés, deixant així un testimoni escrit de tot el que va passar", així com també "la voluntat d'explicar perquè era un judici polític i injust, però en lloc de fer-ho des de la ràbia, intentant deixar un testimoni per al qui pensi com jo, però també per al qui pensi el contrari".

A més, ha recordat que "al llibre també es vol posar en valor la part de la feina que el projecte independentista ja ha fet", deixant clar que "per afrontar el futur caldrà fer-ho amb una moral de victòria".

Pel que fa a l'actual debat envers un futur referèndum, Mundó ha dit que "el que hem de fer és decidir si la ciutadania vol o no un estat i això s'ha de fer amb urnes i amb un referèndum interpel·lant tota la ciutadania, perquè la unilateralitat no és el mecanisme que faci guanyador el nostre projecte". En aquest sentit, ha citat també una de les frases del seu llibre, i crítica amb l'estratègia que aleshores va seguir el President Puigdemont, tot dient que "la independència no s'aconseguirà amb jugades mestres". Amb tot però, no ha volgut aclarir la pregunta formulada per part del líder d'ERC a Tortosa, Xavier Faura, en què preguntava què va fallar l'1-O. Mundó ha dit, en aquest sentit, que "possiblement hi va haver un mal càlcul". Amb el qual ha generat alguna crítica entre el públic, com el cas de la degana del Col·legi d'Advocats de Tortosa que recordava les vivències de la seva mare, de 84 anys i exrefugiada a Elna, i el desengany d'aquesta en veure l'actual posicionament dels polítics independentistes i, en especial, d'ERC al davant de la futura oferta de la taula de negociació del govern de Pedro Sánchez.Tortosa, Terres de l'Ebre, 9 de febrer de 2020


Redactat per: Irene López