1/30/2020

Unió de Pagesos debatrà una nova estratègia sindical per fer front a un mercat que no tracta el sector productor amb equitat en el seu XIII Congrés


Unió de Pagesos celebrarà els propers 7, 8 i 9 de febrer el seu XIII Congrés Nacional a Falset (Priorat), on reunirà 132 delegats sindicals d'arreu de Catalunya que definiran les línies estratègiques del sindicat per als pròxims anys i, a més, renovarà les responsabilitats a la Comissió Permanent Nacional. El Priorat serà l'àgora de la pagesia durant tres dies, ja que Unió de Pagesos és el sindicat majoritari del camp català, per la qual cosa acudiran també les màximes autoritats del país a la inauguració i a la cloenda, a més de representants de la societat civil catalana i d'organitzacions agràries estatals. L'acte final obert a l'afiliació preveu una concurrència d'almenys 500 persones, pagesos i pageses de tot Catalunya.

Sota el lema Fem pinya per una pagesia forta, els delegats sindicals faran un debat sobre tres ponències: propostes agràries, organització i estatuts. Les comarques sindicals discutiran i aprovaran el contingut d'aquestes ponències amb l'objectiu d'actualitzar les línies de treball d'Unió de Pagesos.

Actualment, les comarques d'Unió de Pagesos ja estan treballant el contingut del congrés; els esborranys de les ponències proposen una organització general del sector productor agrari per fer front a un mercat que no tracta amb equitat el primer esglaó de la cadena alimentària.

Per altra banda, el sindicat proposa un seguit de mesures que han de fer valer la importància de la pagesia per al país i donar-li el protagonisme que li pertoca en les polítiques d'alimentació i medi ambient. Unió de Pagesos proposa mesures per al relleu generacional, per fer els costos de producció assumibles, per una Política Agrària Comuna que sigui per a la pagesia, per a mesures de millora de l'eficàcia de les explotacions, així com la protecció dels espais agraris i per aconseguir la paritat de serveis entre els del món rural i els de la resta de la societat.

El sindicat defensa un model d'explotació d'economia familiar agrària que permeti un desenvolupament social, econòmic i territorial sostenible a Catalunya. Però recorda que, per garantir-ho, cal una equiparació de les condicions de vida i de treball de la pagesia amb les de la resta de sectors, ja que la renda agrària a Catalunya ha disminuït en termes constants més d'un 34% entre el 2001 i el 2018.

A la presentació del Congrés, avui a Reus, han participat Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos; Josep Carles Vicente, responsable d'Organització; Jaume Ferrando, coordinador territorial del Camp de Tarragona, i Josep Maria Montané, coordinador comarcal del Priorat.