1/01/2020

Un Willy Wonka a FerreriesEn Xavier i la Cinta Benet, al davant de l'exposició de la fàbrica CREO
És Nadal i ja se sap que aquests dies es desperta un esperit dins nostre que ens fa ser més propensos a tot allò que durant l’any se’ns oblida. I un d’aquests plaers és, també, la xocolata. Ens passem les festes fent dinars i sopars de luxe i familiars i és en els moments de les postres i de les llargues sobretaules quan apareixen els aliments més dolços per fer-nos pair millor els àpats.

Però, a les taules tortosines cada cop és més freqüent trobar-hi xocolata, més concretament, xocolata CREO.

Arribem amb entusiasme al davant de les portes vermelles de la fàbrica CREO. Des del tombant del xamfrà ja s’ensuma aquesta flaire tant característica i inconfusible de xocolata a la pedra.

Ens esperen pare i filla, en Xavi i la Cinta Benet. Són uns mestres artesans de la xocolata, uns mestres que han seguit l’estela que els seus avantpassats iniciaren el 1940.

No són pas Willy Wonka, però els nens de les escoles del municipi ja els van a visitar amb un Golden Tiquet a la mà. I és que la xemeneia de la fàbrica i els engranatges d’aquest obrador de Xocolates CREO no s’aturen mai, talment com si hi haguessin uns follets al darrere.La tauleta” La Lliura” de Xocolates CREO
Fa prop d’un any, i amb motiu de la Festast, van llençar al mercat un nou producte: La Lliura. Podríem presentar-lo com el producte estrella de la casa, com el regal indispensable per a Reis o com aquell present per a regalar a gent que resideix a l’estranger que sempre et farà quedar bé, però és millor si us expliquem que aquesta tauleta de xocolata és una de les més intenses, amb un 50% de cacau, i que presenta un embolcall especial fet de cartró que permet que es conservi i es transporti molt millor.

També per la Festast van explicar que tenien ganes d’introduir-se en un nou camp que, a dia d’avui, té molta més sortida: el de la xocolata de garrofa. La Cinta ens explica que fa 3 o 4 anys, des de la Fira de l’Oli i la Garrofa de Jesús, van posar-se en contacte amb ells per tal d’encomanar-los un producte nou especial per a la fira basat amb la xocolata de garrofa. Era el primer cop que ho feien, però van adonar-se que va tenir una gran acceptació i que era valorat molt positivament. És per això que van decidir apostar-hi i han arribat a aconseguir que la seva xocolata de garrofa sigui utilitzada per elaborar les postres de restaurants com Les Moles o l’Antic Molí d’Ulldecona.

Però, encara no està fet el packaging i s’espera que estigui llest per sortir a la venda, com a molt tard, al febrer.


Xocolata fina de Veneçuela, un dels nous productes de CREO
D’altra banda, també fa poc temps que han començat a introduir un altre nou producte que permet fer xocolata fina amb grans de cacau d’altres països i que són torrats manualment. Per poder fer aquestes tauletes han seleccionat diversos cacaus procedents de l’Amazones i de Piura (Perú) i de Veneçuela. Els grans de cacau són de comerç just i de finques on no hi ha esclavisme ni explotació infantil. Ara però, encara no tenen les màquines específiques per realitzar-lo i, de moment, la seva producció màxima és de 2,5kg i només per temporades. El cacau que treballen és molt intens, d’un 75%, un motiu que fa que aquesta xocolata tingui un sabor força diferent al que estem acostumats a trobar al supermercat.

Cafè CREO 

En Xavier i la Cinta a l’obrador de xocolata

Però aquests fabricants de xocolata, també s’han dedicat, encara que de manera més secundària, al negoci del cafè. I els orígens del cafè, també artesanal, són tan curiosos com tenir clar que s’hi van posar de peus a la galleda per no desaprofitar una antiga màquina de xocolata que ja no els servia, però que podria funcionar per torrar els grans de cafè. El cafè dels CREO és, avui per avui, purament comercial, és a dir, que bàsicament el seu consum és per a bars i restaurants. Però això no acaba de convèncer ni a la Cinta ni als seus pares, que voldrien rellançar el cafè com a producte de qualitat per a ús quotidià entre la població ben properament.

Però aquest no és l’únic secret, ni molt menys, que amaguen les parets d’aquesta casa xocolatera, i és que a Xocolates CREO també s’hi pot trobar cervesa. És curiós, però ben real, així mateix ho defineixen. I tot va sorgir un dia en què des de l’empresa cervesera del territori, Lo Gambusí, van contactar amb ells perquè volien elaborar una cervesa forta amb la seva xocolata. El resultat en va ser una cervesa negra de 9º de graduació molt densa i potent que, segons asseguren després de tastar-la, és recomanable no prendre mai sense un bon acompanyament de menjar.

La fàbrica ha vist passar diverses generacions i el temps ha passat amb ella. Això sí, aquest no ha esborrat els records dels temps passats ni les imatges dels qui van començar a fer xocolata i sabó, dos productes que es consideraven de primera necessitat per a la població tortosina en uns moments en què s’acabava de sortir d’una cruenta guerra que havia deixat tota la ciutat potes enlaire i sense recursos ni aliments.

La recuperació de la memòria històrica de l’empresa ha estat també quelcom que ha marcat la família Benet i que arran d’una exposició en motiu de la Festast i de l’Expo Ebre, va decidir recopilar el seu passat per mostrar-lo exposat a tots aquells que els vulguin visitar i conèixer de primera mà.


Exposició de Xocolates CREO, a l'entrada de la fàbrica
D’aquesta manera, en Xavier ens explica que a l’entrada de la fàbrica podem apreciar unes grans vitrines amb els primers packagings de CREO, amb els antics motlles de xocolata o, fins i tot, amb mostres del cacau usat. Un museu que tampoc deixa mai de créixer i que ara incorpora un nou cartell redissenyat expressament per una empresa tortosina i que ha permès fer còpies de les antigues serigrafies, una trentena, que, de fet, han preparat per poder posar-les a la venda. És aquest el primer record comprable d’una exposició que promet ser interessant i més concorreguda de cara al futur.

Així ens ho confirma el fet que tots els dijous i divendres siguin dies exclusivament destinats a la programació de visites a la fàbrica per als escolars de Tortosa, però també d’arreu de Catalunya.


En Xavier i la Cinta Benet a l'obrador de xocolata
Sortim de la fàbrica amb els testimonis d’una història familiar a la motxilla que ens han permès comprovar amb els nostres propis ulls com funcionava i com segueix funcionant aquest petit, artesanal i endolcit obrador de xocolata del barri de Ferreries de Tortosa. Uns mestres xocolaters de pedra picada que mai han abandonat els seus productes artesanals, però que sempre segueixen tenint idees, iniciativa i emprenedoria per buscar nous recursos i nova xocolata que s’avingui als temps actuals. Una xocolata, que no és de pel·lícula, però que fa seguir fent funcionar aquest obrador del 1940 per regalar a grans i menuts una xocolatina el dia de Nadal o, simplement, una xocolata desfeta per caprici. La xocolata pot ser de molts tipus i es pot prendre en qualsevol moment de l’any, però el que és segur és que deixa sempre una bona aroma i un plaent sabor de boca.

Tortosa, Terres de l’Ebre, 31 de desembre de 2019

Redactat per: Irene López