1/13/2020

Tortosa aprova l'inici del procés per descatalogar el monument a la Batalla de l'Ebre situat al mig del riu

  El ple ordinari de gener a l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat l'inici del procediment per revocar la catalogació del monument a la Batalla de l'Ebre. Ho ha fet amb una moció proposada per la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa, que han fet seua i han presentat conjuntament els grups municipals de Junts, Movem, Esquerra, PSC i CUP. 
L'aprovació suposa l'inici de la tramitació per deixar sense efecte la consideració de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, amb el qual el monòlit va ser inclòs al Pla d'ordenació urbana municipal (POUM) al 2003, amb una referència al catàleg d'edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat. Els portaveus proposants de la moció han assenyalat que, més enllà que l'aprovació esdevinga un gest, té un component simbòlic destacat. Així mateix, diversos portaveus han recordat que el monument no és de titularitat municipal i per tant l'Ajuntament no és competent pel que fa al seu futur. En aquest sentit, s'han remès al que dictamine la llei de Memòria Democràtica anunciada pel departament de Justícia o han apel·lat al govern de l'Estat espanyol perquè prenga la iniciativa, en compliment de la llei de Memòria Històrica vigent. 
La moció ha comptat amb els vots a favor de tots els grups municipals i amb l'únic vot contrari del regidor de Ciutadans. El ple també ha mostrat el seu rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central mitjançant la qual pretén inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, i deixar sense efecte la credencial com a eurodiputat al diputat electe Oriol Junqueras. Ho ha fet amb la moció proposada per les entitats municipalistes de l'AMI i l'ACM, que s'ha presentat des de Presidència, i que ha comptat amb els vots a favor de Junts, Movem, Esquerra i la CUP, i el vot contrari del PSC i Ciutadans. 
Pel que fa a la resta de mocions, també s'han aprovat la presentada per Junts per Tortosa per a la millora del servei ferroviari a l'Ebre després de l'entrada en funcionament del Corredor del Mediterrani; les dos plantejades per Movem, per a la creació d'una taula local d'infància i adolescència, i per establir mesures de protecció dels comerços històrics de la ciutat; la moció d'ERC per garantir la independència i pluralitat dels mitjans de comunicació públics locals; i les dos del PSC, per a la correcta implantació de la Renda Garantida de Ciutadania, i per establir mesures que revertisquen el despoblament i l'envelliment en el medi rural.