1/20/2020

“Streetdance”, l’exposició de fotografia urbana de Rafael Ricote

Arriba a Tortosa una nova exposició, "Street Dance", del fotògraf andalusí, Rafael Ricote. Continuant la seva temàtica estrella, iniciada en unes altres dues exposicions a Andalusia, de la fotografia urbana, ara, Ricote aposta per exposar els seus treballs fotogràfics a Tortosa i ho fa a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Una mostra que no deixa ningú indiferent i que barreja art modern amb art clàssic d'una curiosa manera. Amb la col·laboració de tres artistes, tres models, Ricote ha recorregut diferents espais emblemàtics de la ciutat com ho són els Reials Col·legis, el Parc Municipal Teodor González, el C/ de la Rosa o el Pont Roig, per tal de trobar, jugant amb els clarobscurs i els contrallums, la perfecta silueta de la model, el perfecte retrat de fons i persona en un tot: la seva fotografia.

D'aquesta manera, trobem que juga amb vestuaris urbans propis de grafiters en llocs tan clàssics com l'edifici renaixentista del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties del conjunt arquitectònic dels Reials Col·legis, o just a l'inrevés; vestits sumptuosos, gairebé renaixentistes, enmig d'un passatge ple d'art urbà contemporani.

Una sèrie amb segell propi que se suma als altres treballs fets per l'autor. En aquesta hi predomina el vermell, hi predomina la passió amb què el fotògraf viu el seu ofici. I fruit del seu treball, aconsegueix traslladar aquesta mostra a joves i grans per tal que cadascú la vegi i la valori des del seu propi ull, des de la seva pròpia manera d'entendre la realitat quotidiana expressada a través d'un retrat.

En acabar la inauguració de la mostra, el rapsode ebrenc, Josep Mª Mola, ha recitat el poema "¿Cómo canta una Ciudad de noviembre a noviembre?" i un fragment de "Romancero Gitano", de Federico García Lorca. Anunciant també que, properament, farà un recital poètic a l'Auditori Felip Pedrell.

L'acte, ha comptat amb la presència del nou regidor de cultura, fruit del recent pacte entre PSC i Junts X Tortosa al consistori, Enric Roig, que "Ricote ha aconseguit unir en una sola exposició tres temàtiques: el ball, la dansa contemporània i la ciutat" i que "cal agrair-li la seva feina per haver fotografiat i posat en valor alguns dels espais de Tortosa més moderns".

Pel que fa al rapsode, Roig va destacar la importància que per ell tenia el fet de recordar a la BMD la figura de García Lorca, atès que "el 2008, l'Ajuntament de Tortosa va ser el primer en demanar que se li donés el premi Nobel" perquè ell va ser un dels millors escriptors i poetes dels nostres temps, tot recordant les paraules del cantautor, Leonard Cohen, que deia que "Lorca em va ensenyar a viure el món", en homenatge al qual, recordà Roig, va posar-li "Lorca" de nom a la seva filla.

La mostra es podrà visitar en l'horari habitual de la Biblioteca Marcel·lí Domingo.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 17 de gener de 2020

Redactat per: Irene López