1/07/2020

Roig:“el PSC no donarà suport a una possible moció de censura fruit del pacte entre Movem i ERC

El grup socialista a l'Ajuntament de Tortosa ha comparegut davant de tots els mitjans en roda de premsa, i defugint de declaracions puntuals, així, presentant públicament a la nova regidora, Estefania Valdés, per anunciar que l'executiva de l'agrupació de Tortosa, reunida els darrers dies, ha decidit que, després de donar suport i pactar el pressupost per 2020, no considera procedent donar suport a una moció de censura fruit del pacte entre Movem Tortosa i ERC.

I ho ha fet en resposta als rumors sorgit els darrers dies a alguns mitjans de comunicació. El primer secretari, Enric Roig, que ha lamentat en primer lloc el primer episodi de violència masclista de l'any, ha explicat que ja ha parlat amb els representants de Movem i ERC per comunicar-los que no donaran suport a cap moció de censura.

"I així ho farem perquè els socialistes som gent seriosa i de paraula, i quan donem la nostra paraula, la mantenim. Així ho hem fet durant 12 anys a l'oposició amb els governs de CiU i d'ERC" ha dit Roig, que ha defensat que, després de pactar l'aprovació d'un pressupost amb una negociació d'igual a igual amb el govern municipal, i d'anunciar-ho públicament en roda de premsa, "podíem canviar el nostre vot? o que algun dels tres regidors féssim algun subterfugi i no votéssim a favor? O que Manel de la Vega hagi deixat l'acta de regidor per a que la nova regidora, Estefania Valdés, pogués signar a favor de la moció de censura? Rocambolesc, si, però natros de subterfugis, cap"  ha refermat el portaveu socialista.

Roig ha insistit en què que així no es fan les coses, tot i agrair el canvi de talant del Sr. Jordan i del Sr. Faura respecte als darrers mesos, però es pregunta "perquè ara, 6 mesos després de la constitució del nou consistori i just després del nostre vot favorable al pressupost de 2020 ens fan aquesta oferta? No hi ha hagut cap pressupost alternatiu, només se'ns ha presentat el de Juts x Tortosa i que ha estat negociat amb les nostres propostes, per tant, si el fet de que aquest pressupost no s'hagi aprovat és la raó de la moció de censura, natros no hi podem donar suport."

Segons Roig, "això mostra, una vegada més, l'actitud erràtica d'ERC"  i ha recordat que el 2015 van perdre l'oportunitat en no voler el suport del PSC i van preferir pactar amb Ferran Bel; el 2017 ens fan mocions de censura als Consells Comarcals del Baix Ebre i Montsià i ens fan fóra de governs; a la campanya de les municipals de 2019 tot eren línies roges i vetos als socialistes per aconseguir vots independentistes; i en aquests 6 mesos tot lo dolent a l'Ajuntament de Tortosa sempre ha estat culpa del PSC, però mentre ells, Movem i ERC, han intentat pactar unes ordenances amb Ciutadans i la CUP "i aquí no hi ha cap problema." Tampoc ens han volgut com a socis de govern al Consell Comarcal ni s'han volgut assentar amb natros a negociar els pressupostos de 2020, a diferència de Junts X Tortosa a l'Ajuntament.

"Ara, sembla que seguint l'exemple de les negociacions entre ERC i el PSOE per aconseguir un govern de progrés a Espanya, que fa molt de temps que van, aixequen tots els vetos i ens conviden a afegir-nos a un pacte entre Movem i ERC que no surt ni de la negociació, ni de la igualtat ni del consens entre les tres formacions" ha manifestat el regidor qui s'ha preguntat si "ja no hi ha línies roges? Ens hem de refiar d'ERC? Podem estar segurs de que no tornaran a fer lo que ens han fet al 2017, 2018 i 2019?"

Davant d'aquesta situació, Roig ha explicat que, després de reunir-se en els darrers dies, l'Executiva de l'Agrupació Local ha decidit que no es donarà suport a una moció de censura que no veiem justificada, que es mantindrà el compromís del PSC amb la governabilitat de Tortosa després d'aprovar el pressupost municipal. "L'oportunitat va ser el 15 de juny, en què el Sr. Jordana no va ser capaç d'aglutinar al seu voltant una alternativa, perquè estem convençuts de que ERC no vol fer alcalde al Sr. Jordan, però ERC no va voler fer alcalde al Sr. Jordan i se'ns va acusar a nosaltres, com suposo que ara tornaran a fer després de no donar suport a aquesta operació, però natros serem coherents amb els nostres posicionaments i no entrarem a aquest joc" ha reblat Roig. "Una altra vegada, sembla molt més una maniobra per part del Sr. Faura de no voler fer alcalde al Sr. Jordan, culpabilitzant-nos als socialistes, quan en realitat penso que ell ja es troba còmode amb la presidència del Consell Comarcal i a l'oposició a l'Ajuntament de Tortosa."

El PSC presenta dues mocions al ple que fan referència a temes de justícia territorial i justícia social

A la roda de premsa el portaveu socialista ha presentat les dues mocions que porten a debat al ple del proper 13 de gener. La `primera d'elles fa referència a un tema de justícia territorial i és per fer front a la despoblació, l'envelliment i la manca d'oportunitats en el medi rural. Roig ha recordat que "el nostre territori pateix un profund desequilibri entre els diferents àmbits territorials que l'articulen: les àrees metropolitanes i les zones costaneres davant de les zones interiors, que causen el despoblament d'alguns petits municipis fent que tinguin dèficits importants per garantir la seva supervivència."

Per aquest motiu, amb aquesta moció volem demanar al govern de la Generalitat a que treballi per activar mesures que ajudin a corregir la despoblació i l'abandonament, al voltant de quatre eixos per tal d'enfortir els mecanismes normatius i institucionals de reconeixement de les necessitats dels municipis petits; desenvolupar mesures per garantir un creixement inclusiu sostenible econòmic dels petits municipis; garantir el manteniment i l'accés als serveis públics bàsics de qualitat; i impulsar les millores de les infraestructures. equipaments bàsics i recursos propis que puguin garantir l'equilibri territorial.

La segona de les mocions fa referència a un tema de justícia socials que el PSC ja ha defensat en altres ocasions: la Renda Garantida de Ciutadania, aprovada i regulada per la llei 14/2017 de 12 de juliol de 2017. "Una llei que, poc després de dos anys de la seva aprovació continua sense acabar d'aplicar-se degudament, donant lloc a problemes burocràtics i a una excessiva lentitud que perjudica en gran mesura als usuaris d'aquest ajut, que són persones amb greus dificultats econòmiques i risc d'exclusió que moltes vegades no entenen el perquè de la seva lentitud o de les denegacions"  per aquest motiu, després de valorar els resultats de  la  implementació  de  la  Llei  de  la  RGC,  la  Comissió  d'entitats  Promotora  de  la Renda Garantida per la Ciutadania va fer arribar al Parlament una sèrie de mesures o actuacions amb l'objectiu de fer complir plenament la llei. "Amb aquesta moció volem que es doni suport a aquestes mesures i que s'apliquin el més aviat possible per tant de garantir el bon funcionament d'aquesta llei tan necessària per justícia social" ha reblat Roig.