1/23/2020

La consellera d'Agricultura es compromet a recuperar la productivitat de les zones afectades pel temporal

La consellera Jordà en un moment de la visita de les zones afectades pel temporal a Hostalric

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha visitat avui diferents municipis de la Selva i del Maresme i ahir es va desplaçar fins a les poblacions de Deltebre i l'Ampolla per poder comprovar les afectacions provocades pel temporal Glòria. 

En el marc de les visites, Teresa Jordà s'ha compromès "a treballar i recuperar tan aviat com sigui possible el potencial productiu de les zones afectades pel temporal" i ha fet un primer balanç dels danys, a l'espera de dades definitives. 

Teresa Jordà ha advertit que "és aviat per avaluar l'impacte del temporal Glòria; sí que podem dir que al delta de l'Ebre hi ha hagut afectacions importants en l'àmbit de les muscleres, a les dues badies, però sobretot a la badia del Fangar, on vuit vivers han estat destruïts i la resta han patit diferents graus d'afectació. A la zona de la badia dels Alfacs, dos vivers han quedat greument malmesos però no hi hagut tanta destrucció". 

A banda de l'afectació a les estructures de cria de musclos, Jordà ha afirmat que "caldrà veure també com ha quedat afectada la producció. Avui, musclaires i tècnics de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura estan intentant recuperar les cordes d'on pengen els musclos, per poder comprovar el seu estat".

D'altra banda, l'empresa de tonyines Balfegó va perdre ahir alguns dels exemplars de la granja de tonyines situada a l'Ametlla de Mar. Pel que fa a la pesca, s'han produït pèrdues d'estris i xarxes, però no consta que hi hagi hagut danys greus a cap embarcació, ha informat Jordà.

 

La consellera també ha explicat que s'ha demanat a l'IRTA dur a terme les anàlisis de l'aigua per avaluar la presència de toxines i contaminació microbiològica i química. Els resultats d'aquestes anàlisis revelaran quins han estat els efectes del temporal en el medi marí. A més, l'IRTA també està duent a terme treball de camp per estudiar l'impacte en els vivers d'ostres i musclos i en les poblacions de nacres, una espècie de bivalve endèmica del Mediterrani en risc crític d'extinció que podria haver quedat molt afectada. 

Els danys sobre el cultiu de l'arròs 

En relació amb el cultiu de l'arròs, han quedat afectades 2.500 hectàrees del marge esquerra del riu Ebre i 800 del marge dret.  A més la llevantada ha destruït tota la infraestructura de reg i drenatges de les finques més properes al mar. Caldrà rentar bé els camps amb aigua dolça del riu per minimitzar els efectes de la salinització provocada per l'aigua del mar sobre els cultius. 

Reunió de coordinació avui a Hostalric

Els cultius més afectats al voltant del riu Tordera

El desbordament del riu Tordera ha inundat un total de 800 ha dels municipis de Blanes, Tordera, Malgrat de Mar i Palafolls. D'aquestes, s'està a l'espera de saber quines són agrícoles.

En municipis com ara Malgrat de Mar i Palafolls, els cultius més afectats són d'horta i superarien les 250 hectàrees. Escaroles, enciams, endívies, cebes, bledes i tomàquets estarien entre els productes que s'han perdut amb major quantitat en aquest episodi meteorològic.

A Blanes, hi ha importants afectacions a l'horta tant en cultius com en infraestructures de reg. El detall de les afectacions es coneixerà aquesta tarda després de la reunió que mantindrà la consellera amb pescadors i agricultors de la zona.

I, finalment, a la Catalunya Central, més enllà de nombrosos camps d'herbacis negats d'aigua a les comarques del Bages i del Moianès, de moment, no hi ha constància que hi hagi hagut afectacions importants en granges, instal·lacions o camins agrícoles.