1/31/2020

El president Torra s'ofereix a col·laborar amb tots els agents implicats per dur a terme de manera urgent el "Pla Delta"

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha compromès aquest vespre a actuar al Delta de l'Ebre mitjançant "un projecte nacional i prioritari". Ho ha dit a l'Auditori de Sant Jaume d'Enveja, on ha expressat que "cal actuar entre la urgència i l'emergència, i cal fer-ho sense embuts. El Gloria ens ha donat un primer avís, però si no ens espavilem, potser no hi serem a temps en una propera vegada".

Per tal de fer front a aquesta realitat, el cap de l'Executiu ha manifestat que ara convé que totes les administracions i organismes estatals competents es posin d'acord. I ha insistit que des del Govern de la Generalitat "oferim tota la col·laboració per arribar a un compromís amb totes les parts. Cada administració és responsable de les seves competències, però si no abordem el Pla Delta com un projecte de país, entre tots, no ens en sortirem".

El president, que ha estat acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha valorat que l'informe presentat per la Taula de Consens, que analitza la problemàtica del Delta davant la regressió i la inundació i fa propostes de millora, és un punt de partida "no només excel·lent, sinó bàsic per prendre's seriosament el Delta i el seu ecosistema, no només físic, sinó també social, econòmic i cultural".

El cap del Govern ha fet autocrítica i ha assumit que "és comprensible que des del territori es pugui tenir una certa sensació de desempara per part de les institucions catalanes". En aquest sentit, ha explicat que per fer-hi front s'ha posat en marxa el projecte "País d'oportunitats, País Viu", amb l'objectiu de "generar oportunitats a través de l'activitat econòmica de les comarques, amb la implicació compartida de la Generalitat amb els ens locals i els actors privats".

Durant l'acte, que ha comptat amb les intervencions de l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, Joan Castor; el tècnic assessor de la Taula de Consens, Rafa Sánchez; el portaveu de la Taula de Consens, Xavier Curto; i el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, també s'ha llegit la declaració sobre la protecció del Delta de l'Ebre enfront de la regressió i la inundació i s'ha signat una petició institucional dels ajuntaments i les comunitats de regants a les administracions competents.