1/16/2020

El Govern constitueix la Comissió Territorial per a l'estratègia de dinamització socioeconòmica 'Un País d'Oportunitats, un País Viu' a la Terra Alta

El Govern de la Generalitat ha constituït aquest matí a Gandesa la Comissió Territorial per a l'Estratègia de Dinamització Territorial a la Terra Alta. Aquesta reunió forma part de l'estratègia de l'Executiu català "Un país d'oportunitats, un país viu", que té per objectiu potenciar la dinamització territorial i la generació d'oportunitats al territori, i especialment a aquells afectats pel despoblament i l'envelliment. La Terra Alta és la quarta comarca on el govern desplega l'Estratègia de Dinamització Territorial.

El president de la Comissió Territorial, Miquel Àngel Escobar, ha manifestat que l'Estratègia és la plasmació de la voluntat del Govern de reforçar l'aliança amb els ens locals i d'incorporar la seva visió i prioritats en la configuració de les polítiques del Govern orientades a l'activació econòmica, la generació d'oportunitats i l'equilibri i la cohesió del territori. Això es farà sempre amb una aliança de treball bilateral i transversal  entre el Govern i el territori i en el marc de la singularitat de la comarca.

El passat 3 d'octubre els alcaldes de la comarca ja es van reunir al Palau de la Generalitat amb el president de la Generalitat, Quim Torra i  la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, a qui van traslladar diferents reptes del territori i les preocupacions més destacades de les seves poblacions. El president Torra va prendre el compromís de desplegar l'Estratègia a la Terra Alta per tal de donar resposta a les inquietuds del territori.

La comissió territorial constituïda avui és la concreció d'aquest desplegament al territori. Ha estat presidida per Miquel Àngel Escobar, secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran i vicepresidida, pel delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès; ha comptat amb el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, la directora general d'Administració Local, Rosa Vestit, la directora general de Coordinació Interdepartamental, Ester Obach, el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, i el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson. Per part del territori hi han assistit la presidenta del Consell Comarcal, Neus Sanromà, i una representació del Consell d'Alcaldes. També hi eren presents diferents representants del teixit socioeconòmic de la comarca.

A la reunió d'aquest matí s'han analitzat per part del Consell Comarcal i els representants del Consell d'Alcaldes i agents socio-econòmics del territori els principals reptes de la comarca. La presidenta del Consell Comarcal, Neus Sanromà, ha agraït la presència dels representants del Govern i dels agents socio-econòmics de la comarca i ha subratllat la importància d'establir sinèrgies i estratègies compartides. Ha destacat els reptes de la comarca en l'àmbit turístic i agroalimentari, i ha posat en valor que la Generalitat treballi per la dinamització i l'equilibri  territorial, l'impuls econòmic i la reversió del despoblament.

Els membres del Govern que han assistit a la reunió han pogut explicar l'estat d'algunes actuacions destacades. És el cas de Joaquim Ferrer, secretari d'Empresa i Competitivitat que ha posat en valor la recentment aprovada Llei de Facilitació de l'Activitat Econòmica que pretén estimular l'activitat empresarial i especialment en les zones més afectades per la manca de competitivitat. En relació amb la generació d'energies renovables a la Terra Alta, s'ha compromès a organitzar una reunió monogràfica amb el director de l'ICAEN. També ha volgut parlar de l'estratègia del Govern amb la promoció del turisme de qualitat que pugui repercutir a tot el país.

Després ha intervingut el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, que ha anunciat que l'any 2020 està prevista l'extensió de la fibra òptica a Gandesa. Així mateix, ha destacat que en el traçat està previst que connecti el màxim d'àrees d'activitat econòmica i nuclis de població. A partir del 2021 s'iniciarà l'extensió a la resta de municipis de la Terra Alta fins al 2023, any en què estaran tots connectats.

Per la seva banda, Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural, ha destacat les ajudes a la incorporació dels joves al sector de l'entorn dels programes LEADER o el projecte Odisseu, que té per objectiu que els joves que han marxat a formar-se puguin tornar a la comarca a desenvolupar la seva professió. També ha realçat el Pla estratègic forestal, aprovat abans de l'estiu, que estableix mesures per donar un impuls important al sector, no només com a sector econòmic sinó també molt vinculat a la prevenció d'incendis.

Al seu torn, Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, ha destacat que s'està treballant per incidir en la problemàtica dels habitatges buits i fer que es posin al mercat. En aquest sentit, ha anunciat una propera visita amb el secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, per explicar els instruments que el Departament de Territori i Sostenibilitat està estudiant activar per actuar contra la degradació dels cascs antics i també en relació amb les polítiques d'habitatge. En l'àmbit del transport públic, també ha explicat que s'està treballant per millorar la connexió entre Móra i Gandesa per potenciar, entre d'altres, l'Escola Agrària.

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, s'ha compromès a fer un seguiment dels temes exposats al llarg de la jornada i ha emplaçat als membres de la comissió territorial a una nova reunió en els propers mesos.