1/24/2020

Comunicat de la PDE sobre les conseqüències del temporal “Gloria” al Delta de l’Ebre:


Comunicat sobre les conseqüències del temporal "Gloria" al Delta de l'Ebre:

·         Lamentem els danys i afectacions que estan patint els diferents sectors socials i econòmics de les Terres de l'Ebre.

·         El temporal el considerem com un fet natural agreujat pel canvi climàtic, per la qual cosa, no es pot descartar que torni a passar.

·         El Delta de l'Ebre és un ecosistema singular, vulnerable i fràgil i s'ha vist greument afectat amb conseqüències que s'hauran d'estudiar.

·         Ja fa molts anys que advertim de la indiferència, quan no oblit, de les diferents administracions pel que fa a la protecció del Delta.

·         Denunciem especialment la política i la gestió de la Confederación Hidrogràfica del Ebro i del Ministerio de Medio Ambiente del govern central espanyol ja que amb els seus "planes hidrologicos" han ignorat històricament la problemàtica del tram final de l'Ebre.

·         La debilitat del Delta de l'Ebre és deguda a la sobreexplotació del riu Ebre. A les 980.000 Ha de regadius i prop de 200 embassaments existents, el pla hidrològic ha sumat 450.000 Ha de nous regadius i 52 nous embassaments. Molta pressió per al riu i no queda aigua per al Delta.

·         Volem advertir que el model territorial català és desequilibrat i  ignora les necessitats de les Terres de l'Ebre. Tenim com a exemple el transvasament a Tarragona, una canonada per on se'n va una part del futur del territori.

·         Ara és un moment de fer propostes i debats per poder trobar solucions definitives. I, per experiència, sabem de la importància de que els diferents actors socials, a més a més dels experts reconeguts en els diferents aspectes a estudiar, puguin participar en la presa de decisions ja que esta en joc el futur de tota una societat.

·         Volem recordar als diferents representants polítics que siguin curosos en les seves decisions. No ens voldríem trobar, passat un temps, una altra vegada en una situació d'abandonament.

·         Lo Delta forma part de la nostra identitat i per subsistir, no ho oblidem, necessita aigua i sediments. Per tant, demanem que les gestions vagin en aquest sentit.

Lo Riu És Vida

Visca les Terres de l'Ebre

23.01.2020