11/20/2019

La Subdelegació activa demà el CECOP per un exercici del PENTA que interactua amb el pla d’emergència interior de la CN Ascó

La Direcció General de Protecció Civil del Ministeri de l'Interior via la seva Unitat a la Subdelegació del Govern a Tarragona està portant a terme un pla de millora de la megafonia dels municipis dintre de les àrees nuclears. Ja s'han arreglat els problemes dels municipis de Maials, Falset i Flix. Actualment s'està treballant a la Torre de l'Espanyol, Vinebre i la Palma d'Ebre. I en els propers dies es faran revisions a Riba-Roja d'Ebre, la Fatarella, Ascó, Gandesa, Corbera d'Ebre, Móra la Nova, Móra d'Ebre, la Figuera, el Molar, García, Vandellòs i l'Ametlla de Mar.

A més a més, demà dijous té lloc un simulacre del Pla d'Emergència Nuclear Exterior de Tarragona (PENTA) que consistirà en un exercici d'activació del seu Centre de Coordinació Operativa (CECOP) situat a la Subdelegació del Govern a Tarragona.

El simulacre d'activació del PENTA, dirigit pel subdelegat del Govern a Tarragona Joan Sabaté, amb la participació del CSN, coincidirà en el temps i interactuarà amb un simulacre de la Central Nuclear d'Ascó en el que exercitaran l'activació del seu Pla d'Emergència Interior (PEI) simulant una pèrdua total de corrent alterna i un incendi que afectarà als sistemes de seguretat, evolucionant fins a la Categoria IV del propi PEI. Aquest simulacre té caràcter potestatiu per la Subdelegació del Govern, però es realitza amb la finalitat última de continuar treballant per millorar la seguretat en l'àmbit nuclear.

El simulacre de demà se suma al que es va fer el 15 d'octubre, el primer fora d'horari laboral, d'activació del PENTA i on es va aconseguir escurçar significativament el temps de resposta. El proper simulacre d'activació del PENTA i d'avaluació del temps de resposta, es farà durant la segona quinzena del mes de desembre, en un dia no feiner per comprovar els temps de resposta en un dia festiu.

Tot plegat indica, segons el subdelegat del Govern a Tarragona, que el PENTA manté actives les seves estructures d'actuació a més d'invertir en un seguit de millores que fan que el pla d'emergència més efectiu i àgil. Tot i això, recorda un cop més que el Govern de l'Estat està obert a totes aquelles propostes municipals que vulguin incrementar la bona feina feta fins ara.