11/26/2019

La Banda Municipal de Música de Tortosa omple l’Auditori per Santa Cecília

Aquest dissabte, el Teatre-Auditori Felip Pedrell ha acollit els dos passis del tradicional concert de la Banda Municipal de Música de Tortosa en motiu de la festivitat del dia de Santa Cecília, patrona dels músics.

En totes dues sessions s'ha omplert a vessar la sala principal de l'Auditori, arribant al màxim del seu aforament. I és que, en l'edició d'enguany, el conjunt del mestre Juanjo Grau ha comptat amb la col·laboració del cantant Jordi Mauri i de la soprano Cecília Aymí amb el grup de la seva escola de cant d'Arts que han acompanyat els músics en les diferents cançons interpretades.

El concert s'ha basat en la temàtica dels musicals de Broadway, com ho és el cas de Somriures i Llàgrimes, El rei lleó, El mag d'Oz o Jesucrist Superstar, així com altres clàssics catalans com Mar i Cel, l'obra d'Àngel Guimerà.

En el marc del concert s'ha fet l'acte de presentació dels nous joves membres de la Banda que s'incorporen des d'ara a la formació.

No obstant això, just el dia anterior, la Casa de la Música va acollir la presentació del llibre digital de la Banda Municipal, un llibre que surt ara a la llum, però que, de fet, s'està cuinant des del 2017, moment en el qual es va celebrar el 75è aniversari del conjunt musical de la ciutat. I és que amb tota aquesta trajectòria al seu darrere, la Banda té motius més que suficients per fer una recopilació de tota la seva història des dels seus inicis el 1942 fins a l'actualitat, passant pels nous reptes que es plantegen de cara al futur.

La Banda va passar per la mà de diferents mestres com Cortés, Angelats o Jordi Bonilla, que en fou el darrer director abans que n'agafés el seu relleu, Juanjo Grau.

Un traspàs produït el 2008 i que va ser dur i costós de realitzar, atès que en aquells moments la formació va restar aturada uns mesos, sense assajar ni fent concerts perquè s'havien quedat orfes de director.

Des d'aleshores fins al dia d'avui, Juanjo Grau a revolucionat la formació aportant-hi aire fresc, ampliant el repertori tradicional de la Banda amb temes de clàssics musicals dels últims temps, BSO de pel·lícules, musicals i el seu repertori tradicional de sempre.

El llibre, que consta de 162 pàgines, està dividit en dècades i en cadascuna d'aquestes parts es narra la història de la formació tot acompanyant-ho de diferents fotografies i documents que han anat recuperant gràcies a antics músics i familiars d'aquests.

Actualment, el llibre, maquetat per la Impremta Gràfica Dertosense, es pot consultar a la pàgina web de la Banda Municipal i es té la intenció de poder-lo editar en format paper en quan es disposi de suficient disponibilitat econòmica i d'ajuts del consistori per tirar-ho endavant.Així mateix s'hi va referir l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, tot dient que "ara el 75 anys de la Banda estan aquí escrits i cal anar més enllà per fer tot el possible perquè es pugui publicar".

Per la seva banda, el regidor de cultura, Ximo Martorell, va destacar que "les hores que Juanjo ha dedicat a la recopilació d'aquesta informació demostra l'estima que té cap a la nostra Banda i que s'ha convertit en una peça molt important en el ressorgiment de la formació d'aquests últims anys". Martorell també va voler recordar els inicis de Grau com a clarinetista de la Banda als finals dels anys 80 i la seva evolució fins convertir-se en el director d'aquesta. Una evolució que ha fet que la banda "hagi tingut també un increment constant del nombre de músics, un increment d'activitats amb nous concerts, que marca el camí a seguir en els pròxims anys".

Per acabar dient que "estem acostumats a veure Juanjo expressant-se en notes musicals i avui el veiem expressant-se en lletres, en paraules, que ens serveixen per recuperar la història de la Banda i per evitar que es perdi".Tortosa, Terres de l'Ebre, 23 de novembre de 2019Redactat per: Irene López