11/05/2019

Ignasi Blanch, únic representant de Catalunya i l’estat Espanyol en el projecte internacional “EAST SIDE GALLERY”, tornarà a Berlín per participar als actes commemoratius del 30è aniversari de la caiguda del mu

Aquest  mes de novembre, entre els dies 8 i 10, Ignasi Blanch estarà a Berlín, per a celebrar els 30 anys de la caiguda del Mur i també els del seu mural "PARLO d'AMOR" sobre el mur i dintre del projecte internacional EAST SIDE GALLERY.

Blanch estarà present enfront del seu mural "PARLO d'AMOR" i es retrobarà, 30 anys després, amb els companys artistes de l'EAST SIDE GALLERY.

Ignasi Blanch és l'únic representant de Catalunya i l'estat Espanyol en el projecte internacional EAST SIDE GALLERY.

"PARLO d'AMOR" és una pintura en tons grisos, ocres i negre, representant tres rostres que reflecteixen el sentiment particular de l'artista respecte a l'amor, i la seva experiència viscuda durant un període llarg i profitós en la ciutat de Berlín. Una imatge vinculada amb el seu treball en impressió litogràfica que Blanch estava realitzant a la ciutat.

La seva pintura, de'3 5 x 5 metres, pot visitar-se també a la ciutat on va néixer, Roquetes (Baix Ebre), on, gràcies a la col·laboració del Consolat General d'Alemanya, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de la ciutat, es va reproduir, a escala real, el tros de mur amb el motiu de Blanch.

El pintor Kani Alavi segueix presidint el col·lectiu d'artistes i és el coordinador de tots els actes que en motiu del 30è aniversari se celebraran en la ciutat de Berlín. l'East Side Gallery és una iniciativa que des de fa 30 anys també forma part de la renovació del barri de Friedrichshain i de la  zona entre l'Ostbahnhof i l'Oberbaumbrücke, lloc de gran atracció turística en aquests moments.

-Una mica d'història d'una iniciativa cultural sorgida just quan va caure el Mur de Berlín-


Ignasi Blanch residia a Berlín, el 9 de novembre quan va caure el mur. Va viure a la ciutat alemanya per ampliació d'estudis al centre d'art Künstlerhaus Bethanien. La seva estada li va permetre conèixer el Berlín de finals dels vuitanta i principi dels noranta i tot el moviment artístic alternatiu del Berlín de la RFA.

EAST SIDE GALERY fou una iniciativa cultural, creada poc després de la caiguda del mur, amb la intenció de conservar una part d'aquesta espectacular i dolorosa tàpia, com record i testimoni del que va significar.

El projecte sobre el mur va ser una idea de l'associació privada WUWA i de la galerista Christine MacLean, ara desvinculada del projecte. La idea era salvaguardar 1'3 Km. de l'antic mur i cedir-lo a artistes de diferents països, perquè expressessin el seu sentiment respecte a aquesta paret de ciment que durant 28 anys va dividir famílies, amics i en definitiva, una ciutat sencera.

El tros de mur escollit per al projecte va ser el comprès  entre l'Oberbaumbrücke i l'Estació Central de l'antic Berlín de l'Est, en el barri de Friedrichshain.

Per  formar part del projecte era necessari participar en un concurs públic, presentant una idea per a un possible mural i algunes mostres del treball artístic particular. Ignasi Blanch va presentar algunes de les litografies que estava realitzant al centre d'art Künstlerhaus Bethanien i va ser escollit com únic representant català i de l'estat Espanyol.

EAST SIDE GALLERY es va inaugurar oficialment el 28 de setembre de 1990.

-Noves iniciatives a partir del Mur de Berlín:

Trobada i llibre solidari amb la cantant Olivia Newton-John

i projecte Humanitzem hospitals-

Fa 10 anys i durant els actes del 20è aniversari, l'Ignasi Blanch va viatjar a Berlín per restaurar personalment la seva pintura "PARLO D'AMOR". Per aquest i motiu i coincidint a la ciutat alemanya, va tenir l'ocasió de conèixer la cantant i actriu australiana Olivia Newton-John. Blanch li va mostrar el seu treball com a il·lustrador i li va regalar el seu llibre Alícia i el País de Meravelles. D'aquella trobada es va originar una col·laboració conjunta que va donar lloc a l'edició del llibre solidari LIV ON amb text de l'actriu i dibuixos de Blanch, editat per l'editorial Flamboyant recentment. Un llibre creat en benefici de la recerca del càncer i que inclou el darrer treball musical de la cantant australiana.

Al mes d'agost Olivia Newton-John ha estat a Barcelona per celebrar conjuntament amb Ignasi Blanch el seu projecte en comú.

De la intervenció sobre el mur de Berlín, va néixer al 2005 i encara en actiu, la iniciativa "Humanitzem hospitals amb colors". Un projecte per facilitar l'estada dels més petits als centres mèdics durant un període difícil de la seva vida. Il·lustracions de gran format i fetes directament a mà, omplen habitacions, passadissos i estances hospitalàries de diversos centres mèdics de Catalunya i també de Croàcia i Colòmbia.

En les properes setmanes, Ignasi Blanch prendrà part en els diferents actes de celebració del 30è aniversari de la caida del mur i per entrevistes us podeu posar en contacte: