11/21/2019

Fornós demana no traslladar els residus industrials de l’abocador de Vacamorta al de Riba-roja d’Ebre

La diputada republicana Irene Fornós va aprofitar la compareixença del Director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost a la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat del Parlament, celebrada ahir, per fer-li saber el "malestar de la Ribera d'Ebre pel possible trasllat de residus des de l'abocador de Vacamorta de Cruïlles fins al de Riba-roja d'Ebre".

Fonós va justificar aquesta oposició "tant pel rebuig de la Ribera d'Ebre a la construcció d'aquesta instal·lació, com pel fet d'haver d'assumir, una vegada més, part de la brossa de la resta del país".

Després que el senyor Tost informés sobre l'obligació del Govern de buidar l'abocador de Vacamorta, arran de la sentència judicial que el declarava il·legal; la diputada ebrenca li va preguntar "si era cert que el Departament estava estudiant la possibilitat de traslladar les 2,6 tones de residus industrials a l'abocador de Riba-Roja". Fornós va apuntar que el diari Segre alertava sobre aquesta possibilitat.

Tot i que el Director Tost no va concretar quina seria la destinació final d'aquests residus, la diputada Fornós va celebrar que anunciés que "en cap cas l'abocador de Riba Roja d'Ebre seria el destí dels residus de Vacamorta".

Tanmateix, en una altra Comissió celebrada fa pocs dies, en la que també es va debatre una proposta de resolució sobre l'abocador de Riba-roja, Fornós va demanar "el màxim rigor a l'hora de revisar les possibles irregularitats en les fases de construcció i atorgament de les llicències de l'abocador per frenar-ne així la construcció. La realitat però, va ser que malgrat el compromís del Conseller Calvet de fer el possible per aturar-lo, l'abocador es va construir sense cap problema".

Fornós va deixar clar que "Esquerra hem rebutjat la construcció de l'abocador de residus industrials de Riba-roja perquè va en contra de l'eficiència mediambiental i econòmica, i agreuja el desequilibri territorial. No té sentit que centenars de camions recorrin el país de nord a sud per buidar la brossa i fer de la Ribera d'Ebre l'abocador Catalunya".