11/25/2019

Exposició de peces de terrissa del fons del Museu de Ceràmica de l’Ametlla de mar: “Atuells per a la cuina i el foc”


Del 28 de novembre de 2019 al 26 de gener de 2020, el Museu Terracota (baixos de l'Ajuntament de la Galera) acollirà una exposició d'atuells per a la cuina i el foc, utilitzats, tradicionalment, per a contenir aliments, cuinar-hi o menjar.

Aquesta exposició serà possible gràcies, una vegada més, a la col·laboració de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar i el Museu de Ceràmica que ens cedirà les peces. Col·laboració que vam encetar l'any 2014, quan commemoràvem els 10 anys del nostre centre i vam organitzar una exposició dedicada als cànters decorats amb pigments naturals, en aquell moment ja vam comptar amb fons del Museu de Ceràmica de l'Ametlla per fer-la possible.

Després d'aquella iniciativa vam pensar que fora bo, i si li semblava bé a l'Ajuntament i Museu de Ceràmica de l'Ametlla, que van dir que sí de seguida, un cop a l'any, al nostre centre, i, a l'espai on acollim habitualment les exposicions de caràcter temporal de diferents disciplines artístiques: pintura, escultura, fotografia, ceràmica artística, etc. dedicar una exposició a la terrissa tradicional, comptant amb el fons del Museu de Ceràmica de l'Ametlla de Mar que és extens i hi estan representades totes les tipologies de terrissa (ús domèstic, agrícola, aigua, decoració, etc.) de les Terres de l'Ebre, Catalunya, l'Estat espanyol i fins tot, algunes de Portugal i el Marroc.

L'any 2015 vam oferir l'exposició "Cànters per a l'aigua", amb peces procedents d'aquest fons, l'any 2016 "Atuells per a l'oli", utilitzats tradicionalment, per a contenir, guardar i servir oli, el 2017 oferíem l'exposició: "Atuells per al vi" un seguit d'atuells de terrissa, de diferent procedència, utilitzats tradicionalment per a mesurar el vi, transvasar, contenir, recollir o servir-lo i aquest 2019 hem considerat oportú realitzar l'exposició: "Atuells per a la cuina i el foc", ja que tradicionalment i fins l'aparició de nous materials, la gent menjava amb plats de terrissa, cuinava amb cassoles de terrissa i fins i tot utilitzava fogons de terrissa per escalfar el menjar o cuinar.

Continuem així amb aquesta iniciativa de mostrar peces de terrissa, que com les que ocupen la sala permanent del nostre centre, dedicada a la terrissa de la Galera, van estar presents a la vida quotidiana perquè eren totalment útils i necessaris, fins que als anys 50-60 del segle XX comencen a deixar-ho de ser, perquè apareix l'aigua corrent a les cases i no cal anar-la a buscar a la font amb el cànter, la nevera que manté l'aigua fresca i no cal la marraixa (el botijo en castellà), el plàstic molt més econòmic i pràctic, etc. Tot aquell conjunt d'atuells que elaboraven a la Galera, i altres indrets de les Terres de l'Ebre (Miravet, Tivenys, Benissanet, Ginestar, etc.) a Catalunya i a l'Estat espanyol, els canterers (terrissers) o alfareros, perden el seu ús, deixen de ser necessaris i això fa també que, malauradament, molts centres terrissers es vagin extingint.

La tasca del Museu Terracota des d'un bon principi ha estat difondre, conservar, valorar i preservar el patrimoni cultural vinculat als canterers (terrissers) de la Galera i això ho fem a través de l'espai permanent, les visites guiades al mateix centre i a la única terrisseria en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià amb demostració del Mestre artesà terrisser, el dossier didàctic per a les escoles de primària, el treball constant de recerca i investigació, xerrades, etc. Ara però, i, gràcies al fons del Museu de Ceràmica de l'Ametlla de Mar, podrem anar més enllà, donant a conèixer les formes i característiques de les mateixes tipologies que elaboraven els canterers de la Galera però elaborades a altres centres terrissers de les Terres de l'Ebre, Catalunya i l'Estat espanyol.


Tot plegat enriquirà enormement el nostre discurs museogràfic i constatarà encara més, si cap, la importància del nostre extraordinari llegat terrisser.


Us recordem que l'horari del Museu Terracota és: dimecres a divendres, de 9'30 a 13'30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12'00 a 14'00 hores.