11/21/2019

El subdelegat valora positivament la coordinació i la capacitat deresposta dels actuants en el simulacre d’avui del PENTA i la CNAscó

Aquest matí ha tingut lloc un simulacre del Pla d'Emergència Nuclear Exterior de Tarragona (PENTA) que ha consistit en un exercici d'activació del seu Centre de Coordinació Operativa (CECOP) situat a la Subdelegació del Govern a Tarragona. Dirigit pel subdelegat del Govern a Tarragona Joan Sabaté, amb la participació del CSN i dels diversos grups d'actuació del pla d'emergència, ha coincidit en el temps i ha interactuat amb un simulacre de la Central Nuclear d'Ascó en el que han exercitat l'activació del seu Pla d'Emergència Interior (PEI) simulant una pèrdua total de corrent alterna i un incendi que afectaria als sistemes de seguretat, evolucionant fins a la Categoria IV del propi PEI. Aquest simulacre tenia caràcter potestatiu per a la Subdelegació del Govern, però s'ha realitzat amb la finalitat última de continuar treballant per millorar la seguretat en l'àmbit nuclear.

El subdelegat del Govern a Tarragona, vol agrair la participació als responsables dels diversos grups d'actuació com són la Unitat de Protecció Civil del Ministeri de l'Interior, Guàrdia Civil, Policia Nacional, UME (Unitat Militar d'Emergències), CSN, Grup Sanitari i Protecció Civil de la Generalitat, i Mossos d'Esquadra. A l'espera d'un anàlisi més detallat dels resultats, Joan Sabaté vol manifestar la seva valoració positiva pel que fa a la capacitat de resposta i coordinació entre tots els actuants.

El simulacre d'avui se suma al que es va fer el passat 15 d'octubre, el primer fora d'horari laboral, d'activació del PENTA i on es va aconseguir escurçar significativament el temps de resposta. El proper simulacre d'activació del PENTA i d'avaluació del temps de resposta, es farà durant la segona quinzena del mes de desembre, en un dia no feiner per comprovar els temps de resposta en un dia festiu.

Pel que fa als simulacres de caràcter anual, el seu objectiu es la millora continua de la resposta coordinada entre administracions davant d'una situació d'emergència. Es comprova la posada en funcionament dels mecanismes i la formació del personal així com les comunicacions, entre altres aspectes. Acabat el simulacre, es fa una avaluació de les diverses àrees i es treballa per la seva constant millora.

Tot plegat indica, segons el subdelegat del Govern a Tarragona, que el PENTA manté actives les seves estructures d'actuació a més d'invertir en un seguit de millores que fan que el pla d'emergència sigui més efectiu i àgil. Tot i això, recorda un cop més que el Govern de l'Estat està obert a totes aquelles propostes municipals que vulguin incrementar la bona feina feta fins ara.

Millores del PENTA

La Direcció General de Protecció Civil del Ministeri de l'Interior via la seva Unitat a la Subdelegació del Govern a Tarragona està portant a terme un pla de millora de la megafonia dels municipis dintre de les àrees nuclears. Ja s'han arreglat els problemes dels municipis de Maials, Falset i Flix. Actualment s'està treballant a la Torre de l'Espanyol, Vinebre i la Palma d'Ebre. I en els propers dies es faran revisions a Riba-Roja d'Ebre, la Fatarella, Ascó, Gandesa, Corbera d'Ebre, Móra la Nova, Móra d'Ebre, la Figuera, el Molar, García, Vandellòs i l'Ametlla de Mar.