11/07/2019

COMUNICAT PREMSA ERC EBRE: Miquel Aubà: “Tornarem més forts per fer sentir a Madrid la veu de la pagesia de les Terres de l’Ebre”


El cap de llista d'Esquerra al Senat, Miquel Aubà, acompanyat de la diputada Irene Fornós i l'alcalde d'Amposta han presentat les propostes en matèria agrària i mediamental dels republicans. Aubà ha afirmat que "tornarem més forts per fer sentir a Madrid la veu de la pagesia de les Terres de l'Ebre".
Un dels temes que plantejarà serà "que s'agilitzi el procediment d'autorització de registre i comercialització de productes fitosanitaris, perquè ara patim un gran retard i col·lapse que afecta negativament la competitivitat dels nostres pagesos".
En aquest sentit també reclamaran "que hi hagi un reconeixement mutu de productes fitosanitaris autoritzats amb altres països i que el govern espanyol deixi d'abusar de les autoritzacions excepcionals i temporals limitades d'aplicació de productes".
Esquerra també plantejarà a Madrid "la creació d'un Observatori de preus agrícoles estatal per donar a conèixer els preus reals dels productes i l'aplicació d'una nova Política Agrària Comuna amb pressupost per afrontar els greuges de la política aranzelària nord-americana que afecta directament a les exportacions d'oli i vi".
El candidat republicà ha insistit en què "el govern espanyol no defensa prou la nostra pagesia davant la Unió Europea i per això en el cas dels cítrics tornarem a exigir que demani a Europa activar  la clàusula de salvaguarda així com mesures compensatòries a pagesos i productors".
Aubà també ha manifestat el rebuig a l'acord comercial del Mercosur amb la Unió Europea "perquè suposarà l'entrada de molts de productes agrícoles, com l'arròs, que no pagaran cap aranzel i coparan els nostres mercats".
Pel que fa a les demandes mediambientals republicanes a Madrid la diputada al Parlament Irene Fornós ha explicat  que seguiran exigint un calendari de desmantellament immediat del Castor, la creació d'una comissió de seguiment per donar transparència a les actuacions a fer; que l'Ajuntament d'Alcanar i la Plataforma de les Terres del Sénia siguin considerats coma part afectada, i per tant informats de tot el que es farà; i que es retornin els diners als consumidors.
A més Esquerra seguirà demanant la creació d'una comissió d'investigació per dirimir responsabilitats: "esperem que els ministres socialistes que es van negar a comparèixer a la comissió d'investigació del Parlament ara no tinguin cap problema per fer-ho a la del Congrés".
Fornós ha alertat que davant les previsions científiques que anuncien la desaparició d'una gran part del delta de l'Ebre "es fa més necessari que mai tornar a exigir uns cabals ambientals suficients per assegurar el futur del tram final i del delta i la creació d'un Pla  de  gestió dels sediments de la conca".
Per acabar l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha insistit en què tornaran a portar a Madrid la necessitat de construir el camí de guarda. "Cal salvaguardar i recuperar la franja litoral marítima de la badia dels Alfacs construint un camí elevat entre la Ràpita i la barra del Trabucador, que  a més de resguardar espais naturals i diferents finques de l'acció de la regressió i de la salinització, agreujada per la subsidència, ofereixi al turisme un gran actiu".
Segons Tomás "els ajuntaments de la Ràpita i Amposta hem complert amb les nostres obligacions i és una injustícia que aquest projecte que té la viabilitat mediambiental i econòmica, i que està redactat, els governs espanyols no l' l'executin".