10/26/2019

Unió de Pagesos reclama a les administracions estatal i catalana que actuïn de manera urgent per decret llei per a la reposició immediata dels béns agraris imprescindibles afectats pel temporal


Unió de Pagesos reclama, tant al Govern estatal com al català, que actuïn amb urgència i mitjançant un decret llei, per a la reposició immediata del potencial productiu agrari afectat en el temporal del dimarts 22 d'octubre a diverses zones de Catalunya, per assegurar la continuïtat i la viabilitat de les explotacions agràries.
 
En concret, el sindicat demana al Govern de l'Estat que, mitjançant decret llei, afegeixi la reposició d'aquests danys ampliant l'abast i fons destinats per a les afectacions de l'incendi de finals de juny a la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià i per a les inundacions del País Valencià del setembre passat. Pel que fa a la demanda d'articulació d'un decret llei al Govern català, Unió de Pagesos li recorda que, tot i haver-ne anunciat la posada en marxa per a l'incendi de la Ribera d'Ebre encara no s'ha articulat. En aquest sentit, li demana que el posi en marxa urgentment per ambdós casos, donada la manca de diligència del Govern en el cas de l'incendi de la Ribera d'Ebre.
 
Unió de Pagesos ja va demanar aquesta setmana a les administracions la reparació urgent dels camins, ponts i altres infraestructures malmeses pel gran volum de pluja que va caure el 22 d'octubre, sobretot al Camp de Tarragona i a la Plana de Lleida, amb l'objectiu que la pagesia pugui accedir a les finques per treballar.
 
A diversos municipis del Baix Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, el Priorat, les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell i el Segrià, entre altres, els forts aiguats van provocar greus danys estructurals a camins, marges i accessos a les finques. A les Garrigues, a poblacions com l'Albi, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues i Arbeca van resultar afectades plantacions de vinya, ametllers i oliveres, que la força de la pluja va tombar o va arrencar. També van desaparèixer camins i marges.
 
El gran cabdal de pluja també va desbordar rieres, torrents i barrancs. El sindicat recorda que la manca de gestió de torrents i barrancs agreuja la situació dels camps i els cultius en episodis de pluges torrencials com els de la nit passada. En aquest sentit, demana a l'Agència Catalana de l'Aigua que s'ocupi del manteniment necessari.
 
El sindicat també va demanar a les administracions que facin la valoració i els peritatges dels danys causats amb celeritat perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l'IRPF per l'afectació a causa de danys meteorològics.