10/08/2019

Unió de Pagesos presentarà esmenes a la declaració d'utilitat pública dels parcs eòlics dels Aligars i de la Tossa-Mola d'en Pasqual

Unió de Pagesos presentarà al·legacions en contra de la declaració d'utilitat pública dels projectes de parcs eòlics de la Tossa-Mola d'en Pasqual, a la comarca de la Terra Alta, i el dels Aligars, a cavall entre les comarques del Baix Ebre i de la Terra Alta. D'aquesta manera, el sindicat mostra el seu rebuig a la massificació de parcs eòlics en determinades zones del país i demana un replantejament responsable de les polítiques energètiques catalanes.
 
El sindicat remarca que la zona on hi ha prevista la ubicació dels dos parcs està inclosa dins de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre des de l'any 2013, mentre que la declaració d'impacte ambiental del pla data del 2005. A més a més, l'àrea en qüestió pertany a la XarxaNatura 2000 i la implantació d'aquest activitat industrial s'hi considera com a perjudicial.
 
Amb les al•legacions Unió de Pagesos denuncia també l'elevada concentració de construccions d'aquest tipus en zones com ara les comarques de Tarragona i de l'Ebre i l'important impacte ambiental que comporten. Un impacte que en la majoria d'ocasions no és compensat d'una manera justa per als afectats, que no poden gaudir d'un retorn positiu d'aquests infraestructures als seus territoris. De fet, en el cas dels parcs eòlics dels Aligars i de la Tossa-Mola d'en Pasqual, el sindicat destaca que en el pla no s'hi ha inclòs un estudi d'impacte agrari ni s'ha concretat si es prendran les mesures compensatòries que siguin necessàries.
 
En aquesta línia, Unió de Pagesos ja va donar suport públicament el 2017 a la petició d'establir una normativa catalana per compensar els impactes territorials i ambientals dels parcs eòlics, així com la proposta d'instaurar un cànon eòlic, en €/MW instal•lat, progressiu en funció de potència instal•lada a cada parc. Un cànon, aquest, del qual haurien de restar-ne exempts els aerogeneradors aïllats o parcs eòlics de menys de 4,5 MW de potència, i instal•lacions destinades a l'autoconsum.
 
Al mateix temps, Unió de Pagesos també posa en el punt de mira les polítiques energètiques de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, el sindicat demana a les administracions que apliquin una planificació més responsable, que eviti la instal•lació de diverses infraestructures en un espai limitat.