10/28/2019

Presenten a Roquetes el llibre ‘100 paraules ebrenques agafades al vol’, de Teresa Tort

El dia 25 d'octubre de 2019 va tindre lloc la presentació del llibre '100 paraules ebrenques agafades al vol', de Teresa Tort, a  la Biblioteca de Roquetes, acte organitzat conjuntament per l'Ajuntament de Roquetes i el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE). La presentació va anar a càrrec del professor i escriptor Manel Ollé i va comptar amb la presència de l'autora i del regidor de Cultura de Roquetes, Sisco Ollé. L'acte va aplegar una quarantena de persones.

L'obra descriu escenes de vida que prenen com a protagonista una paraula concreta, generalment ebrenca o particular d'alguna altra contrada. Cada paraula, agafada al vol, constitueix l'oportunitat per a reflexionar sobre la comunitat de parlants, sobre com s'aprèn una llengua o sobre algun fenomen lingüístic específic. Les paraules particulars triades per a aquest recull també reivindiquen el poder estètic del llenguatge. Altres vegades, un mot és simplement el fil que estira cap al present una experiència que havia quedat adormida en algun lloc remot de la memòria.

L'autora, Teresa Tort i Videllet (Tortosa, 1967), és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Fa trenta anys que treballa difonent la llengua catalana: primer al Termcat i des del 1991 al Consorci per a la Normalització Lingüística. Col·laboradora en publicacions locals i mitjans digitals diversos; actualment a 'Racó Català' i a 'L'Eco de Sitges'. És autora del blog de 'VilaWeb' «Agafada al vol» sobre paraules pròpies del parlar tortosí. Ha obtingut premis per relats breus i alguns han estat publicats en llibres col·lectius.