10/18/2019

Milersde persones surten al carrer a Tortosa en resposta a la sentència del procés

Després de donar-se a conèixer el resultat de la sentència del judici del referèndum de l'1-O del 2017 que condemna els nou exmembres del Govern a gairebé 100 anys de presó, la ciutadania de Tortosa va sortir a reivindicar la llibertat dels presos polítics a la plaça de l'Ajuntament.

A la tarda, l'Ajuntament de Tortosa va convocar un ple extraordinari per condemnar la resolució de la sentència que va ser aprovat per unanimitat, atès que els regidors del PSC i de C's no van assistir a la sessió. Acte seguit, els sindicats d'estudiants, juntament amb Òmnium Cultural i l'ANC, van tornar a mobilitzar-se a la plaça de l'Ajuntament. Allà, la presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, Dolors Róo, i el president de l'ANC de Tortosa, Joaquim Vallès, van ser els encarregats de llegir el manifest. Róo va deixar clar que "l'Estat espanyol va ensenyar la seva cara més fosca amb la brutalitat policial envers l'exercici d'un dret humà, el de votar" i que "el 2017, 2,3 milions de persones van votar gràcies a aquests nou homes i dones que avui han condemnat a més de 99 anys de presó". Vallès ha dit que "la maquinària repressiva de l'estat espanyol no té aturador, però nosaltres tampoc" i, per això, "des de la no-violència, el pacifisme, la serenor i la tranquil·litat no caurem en provocacions i seguirem fins assolir la plena llibertat".

Tot just després de llegir el manifest, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i la resta de membres de la corporació municipal van baixar al bell mig de la plaça la pancarta que penjava del balcó de l'Ajuntament amb la consigna de "Llibertat Presos Polítics". I posant-se al capdavant de la marxa van manifestar-se pels carrers de Tortosa. Ara bé, de mica en mica, centenars de persones que anaven arribant de les seves feines es van anar sumant a la mobilització que va esdevenir una de les més multitudinàries que ha viscut mai la capital ebrenca amb més de 4.000 persones, segons fonts de la Guàrdia Urbana.

Sota el clam de "Llibertat" i "1-O, ni oblit, ni perdó", els manifestants van anar fent via fins al punt de col·lapsar totalment el Pont de l'Estat impedint-ne la circulació. Els manifestants van continuar pel Passeig de l'Ebre fins a arribar a creuar el Pont Roig. La magnitud de la manifestació es va poder observar al complet just en aquest moment, atès que mentre la capçalera creuava el Pont Roig, encara hi havia gent que enfilava, aleshores, la pujada del Pont de l'Estat.

La marxa va finalitzar a la tradicional Plaça Alfons XII, punt de trobada habitual de la concentració de l'ANC dels Dilluns a la Plaça, on es va donar per finalitzada la mobilització, es va cantar l'Himne de Els Segadors i el saxofonista, Joaquim Vilagrassa, va interpretar des del balcó de casa seva El Cant dels Ocells.

A la nit, alguns dels concentrats es van desplaçar a peu fins a la rotonda dels Nusos, al final del pont del mil·lenari, per tal de tallar el trànsit durant unes hores a la C-12.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 14 d'octubre de 2019

Redactat per: Irene López