10/16/2019

L’Escolad’Art de Tortosa acull una exposició de ceràmica amb el mar com a protagonista

A principis de mes es va inaugurar una nova mostra a la sala d'exposicions de l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa. Es tracta d'una exposició de ceràmica al·legòrica al mar i que ha estat realitzada per part dels alumnes del Taller de Ceràmica de l'Escola.

La mostra és el fruit de tot un any de formació i de treball. Un bon exemple d'això ho són els plafons descriptius de cadascuna de les peces, on s'explica la seva fitxa tècnica i quin ha estat el seu procés d'elaboració.

Les peces, degudament seleccionades, són objectes creats a partir de diferents tipus de fangs (vermell, gres o refractari), així com també la porcellana, pasta o planxes de ferro. Cuites a diverses temperatures, les peces gaudeixen d'uns acabaments decoratius de fang acolorit inspirats en les tècniques dels engalbes, els esmalts o el rakü.

La seva temàtica, el mar, però no només com a fenomen de la naturalesa, sinó també com a símbol de lluita, davant d'una crisi que encén les alarmes de tot el món: la crisi dels refugiats. Obres protesta per a aquestes situacions greus de naufragis de pasteres a la Mediterrània i de la negativa a l'acollida i a les accions de rescat que molts països europeus capitanegen. Però aquesta reivindicació no és l'única, atès que l'exposició tampoc deixa de marge la problemàtica de la contaminació de les platges i del mar arran de la gran quantitat de plàstics que malmeten l'ecosistema, danyen el fons marí i maten els animals que l'habiten.

Una mostra que deixa el visitant amb una forta càrrega de consciència i que, alhora, el mimetitza en un entorn gairebé únic, expressament ideat per a l'ocasió, com ho és el gran bloc de sorra que presideix la sala, una intervenció única i efímera, obra d'en Sergi Ramírez i de la Montse Cuesta, autors d'Arenas Impossibles, feta amb el mateix objectiu de salvaguardar la memòria del mar i de tot el que passa al seu voltant.

La mostra es podrà visitar fins el 8 de desembre de dilluns a divendres de 10h a 20h i dissabtes de 16h a 20:30h. El proper 26 d'octubre, a les 18h, també hi haurà l'opció de gaudir d'una visita guiada a l'exposició.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 13 d'octubre de 2019

Redactat per: Irene López