10/04/2019

Les aus, protagonistes de les activitats programades els propers caps de setmana als espais naturals de la Generalitat


Els espais naturals gestionats per la Generalitat han organitzat desenes d'activitats per commemorar el Dia mundial dels ocells, que se celebra aquest cap de setmana, i el Dia internacional de les aus migratòries, el següent cap de setmana.
 
Les activitats s'han dissenyat per a facilitar la descoberta d'espais singulars que acullen espècies d'ocells diverses, de manera lúdica i divulgativa, per apropar aquest univers a la ciutadania, aprofitant aquesta efemèride.

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: Durant tot aquest mes s'oferiran tallers a les diferents escoles de les quatre comarques que integren el parc (l'Alta Ribagorça, Vall d'Aran, Pallars Jussà i Pallars Sobirà), per tal d'acostar als infants el món dels ocells, des d'una perspectiva educativa, lúdica i participativa. Aquest any seran els alumnes del cicle inicial els que gaudiran d'un taller conduït per guies-interpretadors/es d'empreses locals, on es farà una primera part d'introducció al món dels ocells per seguir amb un joc sobre les aus i finalitzar amb un petit itinerari pels voltants del centre escolar per descobrir els petits ocells que conviuen amb nosaltres. D'aquesta manera, l'alumnat pot interactuar amb aquests animals, els pots veure de prop i descobrir eines per a la seva identificació.

Visita guiada "Diumenges de tardor al Parc: Deixa't guiar pels Aiguamolls", a les 11 hores des del centre d'informació del Cortalet.
Visita guiada amb el trenet dels Aiguamolls per closes, observatoris, arrossars i cavalls de la eugassada Senillosa, a les 12 hores des del centre del Cortalet.
Sortida guiada pels espais naturals de l'Empordà 2019: Closes, arrossars i daines, visita guiada de tarda-cap vespre, d'unes 2 hores de durada i baixa dificultat a les 17:30 hores des del centre del Cortalet.

 Parc Natural de Montsant: En col·laboració amb l'Institut Català d'Ornitologia, acull dissabte 5 una sortida matinera des d'Ulldemolins, de 8 a 14 hores, per observar ocells de muntanya mediterrània. Guiats per l'ornitòleg expert, Xavier Riera, les persones participants faran un recorregut per identificar ocells de muntanya mediterrània propis de la Serra de Montsant.

Parc Natural dels Ports i Parc Natural del Delta de l'Ebre: Organitzen dissabte 5 d'octubre als Ports, i diumenge 6 al Delta, un curs amb Picampall d'introducció a l'ornitologia i l'observació d'ocells. La sessió introductòria tindrà lloc dissabte a partir de les 10 hores al centre de visitants del Parc Natural dels Ports al Montsià. A la tarda, cap a les 15.30 hores hi haurà una sortida a diversos llocs del parc per a l'observació d'ocells. Diumenge, la trobada serà a les oficines del Parc Natural del Delta de l'Ebre a Deltebre, i els assistents es traslladaran a l'Estació Biològica de Canal Vell per gaudir d'una sessió teòrica i pràctica d'anellament d'ocells. Quim Vilagran, llicenciat en Biologia per la Universitat de Girona, i Jordi Feliu, enginyer tècnic forestal per la Universitat de Lleida, seran els encarregats d'impartir el curs.

Parc Natural del Delta de l'Ebre: Dissabte 5 d'octubre organitza una jornada de portes obertes al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Canal Vell, amb anellament científic d'aus, des de l'Ecomuseu de Deltebre a les 10 hores. També, dissabte 5 i diumenge 6 d'octubre, amb el suport de l'Associació de Voluntaris del Parc, organitza activitats d'observació d'ocells des dels miradors del parc, de 10 a 13 hores. 

Reserva Natural Mas de Melons: Acull una sortida naturalista per observar rapinyaires nocturns, de 19 a 22 hores des de la Masia Mas de Melons, a càrrec de Lluís Culleré.