10/09/2019

La Ribera d’Ebre analitza les conseqüències de l’incendi mirant cap al futur

Aquest matí, una setantena de persones han participat en la jornada tècnica sobre paisatge, agricultura i incendis que s'ha celebrat a Vinebre i la Torre de l'Espanyol. Organitzada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i Bombers de la Generalitat, l'activitat estava pensada per analitzar quines estructures i quins mosaics del paisatge van servir per limitar el foc de l'estiu passat a la comarca i quins no. El programa ha comptat amb la intervenció d'investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). El gruix de la jornada s'ha desenvolupat directament a les zones forestals afectades per l'incendi que el juliol passat va calcinar el nord de la Ribera d'Ebre i una part de les Garrigues i el Segrià.

En la seva salutació de benvinguda, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim ha destacat que "caldrà posar en valor la llei d'espais agraris i configurar un mosaic que ens faci resilients als focs". "Volem viure i treballar a casa nostra en un àmbit rural que no ens negui oportunitats i fer de la ruralitat un valor", ha afegit. La presidenta ha recordat que s'està treballant amb Departament de Treball, Afers Socials i Família a través del Servei d'Ocupació de Catalunya, els consells comarcals de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià i les Diputacions per tirar endavant diversos plans d'ocupació que ajudin a restablir la normalitat

A més, des del Consell Comarcal també es participa en la redacció d'un document conjunt i consensuat entre les diverses administracions per subratllar el valor de la ruralitat. El document ha de servir de base per a treballar el projecte «Un país d'oportunitats, un país viu» que el Govern de la Generalitat ja ha implantat en altres comarques i que té per objectiu equilibrar el país i fer front als problemes de despoblació, envelliment i retrocés econòmic que pateixen aquests territoris rurals de Catalunya. "Defensarem que no se'ns penalitzi per viure al món rural i si hem de ser els seus garants volem oportunitats", ha conclòs Carim.