10/08/2019

La Ribera d’Ebre acollirà una jornada tècnica sobre paisatge, agricultura i incendis

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i Bombers de la Generalitat debatran a Vinebre sobre la necessitat de dotar el paisatge d'elements i usos que el facin resistent als incendis forestals.

L'incendi forestal que es va iniciar a la Torre de l'Espanyol del passat mes de juny va posar en evidencia que el mosaic d'estructures forestals i el mosaic agrícola té un impacte sobre la propagació dels incendis. Per això, demà dimecres 9 d'octubre, es farà una jornada tècnica a Vinebre per entendre quines estructures i quins mosaics del paisatge van servir per limitar el foc i quins no. Això és bàsic per incorporar les lliçons apreses als models de gestió i planificació de cara a millorar la resiliència del paisatge davant d'incendis forestals en el context del canvi climàtic.

En la seva salutació de benvinguda, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, repassarà sintèticament quins han estat els efectes de l'incendi en els diversos municipis de la comarca. La jornada, organitzada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i Bombers, forma part de l'activitat de demostració "Tractaments per a la prevenció d'incendis forestals: transferència de resultats a partir de parcel·les experimentals-demostratives i simulació del foc.", operació 01.02.01 del PDR de Catalunya 2014-2020, i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vinebre, l'IRTA i la Universitat de Barcelona.


PROGRAMA

9.30 h Inscripcions i lliurament de la documentació

10.00 h Presentació de la jornada

10.30 h Visita a l'incendi de la Torre de l'Espanyol de juny de 2019

- Caracterització del comportament de l'incendi. Sr. Marc Castellnou i Sra. Laia Estivill, Bombers de la Generalitat de Catalunya.

- Regeneració post-incendi en ecosistemes mediterranis: claus per la planificació de la restauració postincendi. Sra. Beatriz Duguy, Universitat de Barcelona (UB).

- Mosaics paisatgístics i tractaments silvícoles com a eines per generar paisatges resilients als incendis forestals. Sra. Andrea Duane i Sra. Rut Domènech, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

- Exemples d'espais agroforestals i vinya. Sra. Felicidad de Herralde, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Sr. Jaime Coello, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

13.00 h Debat final i conclusions