10/17/2019

La Ràpita reviu el seu passat amb la 3ª edició d’Orígens

Entre l'11 i el 13 d'octubre, Sant Carles de la Ràpita va acollir la tercera edició d'Orígens, la seva festa de recreació històrica que reivindica el passat més recent del municipi. Orígens pretén tornar a donar vida a l'antic barri de pescadors del Xicago omplint els seus carrers de la història i dels records de la Ràpita de principis del segle XX on al municipi només hi havia dos grans gremis: els pescadors i els pagesos.

Són ara el ciutadans els qui s'encarreguen de recrear aquells anys amb records propis de les seves famílies i vestint-se també amb la indumentària pròpia d'aquella època. És per això que cases particulars esdevenen autèntics museus, aparadors del folklore d'aquells temps o, simplement, un espai amb fotografies dels avantpassats de cadascuna de les famílies.

Però la festa va més enllà i, pels carrers, el visitant es pot trobar senyores que reparen xarxes de pesca amb punxons, pagesos fent viatges amb carro, eres amb animals i estris del camp, nens jugant a bitlles, mariners jugant a la morra o cosidores sargint sacs esguerrats per a les collites de la garrofa o de l'oliva.

A més, al llarg dels carrers del Xicago es pot visitar un mercat d'artesania de productes típics rapitencs, així com també demostracions d'oficis, balls tradicionals, teatre de cabaret, actuacions musicals o tasts gastronòmics que fan que la festa no decaigui en cap moment.

El divendres, el primer dia de la festa, el port de la Ràpita va acollir el pailebot de Santa Eulàlia que va fer diferents sortides turístiques.

Pel que fa a dissabte, el dia fort de la festa, va tenir lloc l'homenatge per part de l'Ajuntament a les veïnes centenàries del municipi, així com també la descoberta de la placa del carrer Joan Roig Reverté "Lo Picapedrer".

La mateixa tarda es va fer la presentació de la revista Argo del Museu Marítim de Barcelona, al Museu de la Mar de l'Ebre. A continuació, es va fer la conferència sobre el centenari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita.

Paral·lelament a aquests actes, es va celebrar també el ball de vestits tradicionals, el primer concurs de remenadores, el concert acústic d'Equus, el Concert de la Banda de l'Agrupació Musical Rapitenca i el gran espectacle de cabaret "Chicago", a càrrec de la Companyia Milnotes.

Durant tot el cap de setmana també es va poder visitar l'espectacular exposició de maquetes del mestre artesà, Joan Cartes. Unes maquetes que recreen escenaris del municipi tal i com eren al segle XX i tal i com els coneixem a dia d'avui fins a l'últim dels detalls. La llotja amb la subhasta del peix, els diferents tipus d'embarcacions, els camps d'arròs, l'església nova... i moltes més que conviden l'espectador a veure amb uns altres ulls la història del municipi rapitenc. A més, cal destacar que les maquetes es poden visitar durant la resta de l'any al seu taller del C/ Galera.

Diumenge, l'últim dia de la festa es va fer la primera cata d'oli tradicional del Molí Rústiques Faiges, una sessió de cinema mut a càrrec del CineClub la Ràpita i la cloenda dels Orígens amb un concert del cantador valencià, Jonatan Penalba.

Sant Carles de la Ràpita, 13 d'octubre de 2019

Redactat per: Irene López