10/02/2019

Esquerra reivindica a Roquetes l’1 d’octubre demanant la llibertat dels presos i el retorn exiliats

Els alcaldes republicans de Móra la Nova, la Ràpita i Roquetes; pobles ebrencs que van patir la repressió policial l'1 d'octubre, han llegit davant del mural commemoratiu d'aquell dia, ubicat davant del pavelló poliesportiu de Roquetes, una declaració per commemorar el segon aniversari del referèndum. Al seu costat  alcaldes, diputats, presidents de consells comarcals i regidors d'Esquerra Republicana ha mostrat el seu suport a la declaració.

L'alcalde de Roquetes, Paco Gas, ha començat la seva intervenció recordant que "l'1 d'octubre va ser un dia importantíssim en la història del nostre país". Gas ha advertit que "no ens fa por la repressió perquè com diu aquest mural de Blanch continuem tossudament alçats". L'alcalde roquetenc ha reivindicat que "la nostra causa és justa i pacífica malgrat els intents dels aparells de l'Estat per mostrar-nos violents"; i tot seguit ha afegit: "com dèiem aquell dia som gent de pau, volem votar i votarem perquè no hi ha cap altra via". Gas ha acabat recordant als empresonats i els exiliats: "per tots ells seguirem endavant i continuarem amb allò que ens vam comprometre a fer, i fins que no aconseguim la independència i la República de Catalunya no pararem".

L'alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, ha afirmat que "l'1 d'octubre és una victòria moral del poble perquè malgrat rebre la visita dels cossos de seguretat vam salvar les urnes i no van aconseguir evitar el referèndum".  Segons Moliné "a més de la voluntat del poble de Catalunya, l'actitud de l'Estat espanyol no ens deixa altra via possible que la de la República".

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós,  ha valorat l'actitud de la ciutadania: "la societat de manera ferma, convençuda i il·lusionada van defensar els drets i les llibertats del poble català quan més difícil era defensar-ho". Per a Caparrós "l'únic objectiu de les forces policials era escarmentar i atemorir aquells que volien votar però l'1 octubre es va començar a construir la independència i lliberta del nostre país que  acabarem aconseguint malgrat tot el que hem patit, patim i patirem". L'alcalde rapitenc ha recordat que "la millor manera d'aconseguir  l'objectiu de la llibertat és treballant de manera coordinada entre societat i institucions".

La regidora roquetenca, Teresa Moreso, ha llegit la declaració que "reconeix la tasca dels catalans i catalanes que varen fer possible la celebració del referèndum  i que hi van participar activament". A més "manifesta la solidaritat amb la ciutadania que va ser brutalment agredida per les forces de seguretat de l'Estat quan es dirigia de manera pacífica a votar, i a tots els representants, escollits democràticament, del Parlament i món local, els representants de la societat civil i els membres del Govern". Per últim "s'exigeix l'immediat alliberament de les preses i presos polítics i el lliure retorn de les persones exiliades, així com de la resta de persones empresonades per les seves idees o per l'ús de la seva llibertat d'expressió o llibertat de creació artística".