10/31/2019

Esquerra exigeix a PSOE i PP la creació d’una alternativa econòmica i laboral abans del tancament de les centrals nuclears


Norma Pujol i Miquel Aubà, candidats a les eleccions espanyoles, han reclamat  "la creació d'una alternativa econòmica i laboral de futur a les zones nuclears per abans del tancament de les centrals".
Pujol ha denunciat que "PSOE i PP ha actuat igual, impedint la creació de l'impost nuclear català que havia de servir per planificar i projectar una diversificació econòmica i laboral per quan arribi el tancament de les centrals. Per tant, ara correspon a PSOE i PP, i els seus governs, oferir aquesta alternativa de futur".
La candidata al Congrés s'ha preguntat "on és el PSC que tant va criticar a la Generalitat perquè aquesta pensava invertir el 20% del recaptat en l'impost  nuclear, és a dir uns 12 milions anuals, quan ells en canvi  reclamaven que fos del 50%. Després però, el PSC va callar i justificar amb el seu silenci l'acció del PSOE de mantenir el recurs d'inconstitucionalitat del PP que ha tombat l'impost català".
Abans de donar pas a Miquel Aubà, Pujol ha fet saber que es presentaran mocions a tots els ajuntaments reclamant que el govern espanyol impulsi aquest Pla econòmic; i a la nova legislatura el grup republicà tornarà a presentar diferents iniciatives parlamentàries en aquest sentit.
Miquel Aubà, per la seva banda, ha destacat que la ministra socialista Teresa Ribera malgrat anunciar la voluntat de tancar les centrals nuclears l'any 2028  no s'havia plantejat impulsar cap acció de diversificació econòmica o industrial de les zones nuclears abans del tancament.
Aubà ha criticat que  "curiosament, el mes passat la ministra socialista,  Reyes Maroto, reiterava el compromís del govern espanyol amb la reindustrialització de l'entorn de la central nuclear de Santa Maria de Garoña. Central que està en procés de desmantellament. A més culpava a l'anterior govern de  no haver definit un pla de futur per a la comarca i es refermava en el compromís d'impulsar la reindustrialització per a generar oportunitats de futur".
Davant d'aquests fets Aubà ha demanat que "el govern espanyol ofereixi a les nostres zones nuclears el mateix compromís de reindustrialització que ha fet amb la zona de Garoña. I a més que ho faci ja i  no esperi a quan hagin tancat les centrals perquè potser serà massa tard".
Aubà ha reblat: "ja que no deixen actuar a la Generalitat que com a mínim ho facin ells".