10/02/2019

Esquerra critica que la falta de decisions dels governs espanyols sobre el Castor ens hagi costat 70 M€ de mantenir-lo hibernat

Els diputats ebrencs Alfons Montserrat, Irene Fornós i Lluís Salvadó; han donat a conèixer la proposta de conclusions que ha presentat el grup parlamentari republicà per ser incorporades al dictamen de conclusions generals de la comissió d'investigació del Castor.

Lluís Salvadó ha començat la seva intervenció  recordant que com a ebrencs "ens semblava imprescindible, per dignitat territorial, impulsar la creació d'aquesta comissió". Abans de detallar el contingut de les 33 conclusions de l'informe republicà ha denunciat "la concertació i connivència dels principals responsables de les polítiques energètiques i d'infraestructures del govern espanyol a l'hora de facilitar i adaptar a mida els procediments perquè es poguessin desenvolupar els actes administratius del projecte Castor".

El diputat ha criticat la inacció en el desmantellament de les instal·lacions: "entre el 2013 i el 2018 han passat sis anys des que es va aturar el projecte Castor, i ni els governs del PP, ni els del PSOE, han pres cap decisió sobre el desmantellament, mentre que el cost assumit per l'administració arran del manteniment de la hibernació de la planta ja ha arribat als 70 M€".

Salvadó ha destacat  "les il·legalitats existents en tot el projecte com demostren les cinc sentències judicials que hi ha contra el Castor, a més de tot un cúmul d'irregularitats clares i explicites que esperem que algun dia acabin en sentències".

Les conclusions exposen "la necessitat de detectar les responsabilitats i els responsables del que ha passat; i que la resposta de qui ho ha de pagar sigui ACS. A més de portar a terme tot el procés per fer que el govern de l'Estat acabi desmantellant la planta en unes condicions de seguretat i de control on intervinguin la Generalitat i les administracions locals del nostre territori". Ha afirmat Salvadó.
És per això que "demanarem que  es faci una petició a través dels grups parlamentaris del Congrés, el Síndic de Greuges o el mateix Govern, perquè es derogui l'Ordre del govern espanyol de l'any 2008 que va portar a la correcció dels límits marítims de manera que les plantes offshore recuperin la seva posició dins de l'àmbit territorial de Catalunya, i per tant, que en tota la tramitació del desmantellament puguem ser considerats part afectada". Ha manifestat el diputat.

Tal com mostren les conclusions dels republicans, "hi ha una sensació d'impunitat, de què tant l'Estat com l'empresa concessionària podien fer qualsevol cosa. Així s'han pres sovint decisions que es poden considerar il·legals, irregulars, arbitràries i injustes; que posaven en risc la seguretat i la salut pública; i situaven sempre l'interès de l'empresa promotora, Escal UGS, pel damunt de l'interès general". Ha dit Salvadó.

Pel diputat queden pendents de resoldre dos aspectes importants;  "qui acabarà pagant el desastre i quan es farà el desmantellament de les instal·lacions". Segons Salvadó "en aquests moments ens trobem en un caos de denúncies creuades entre tots aquells que han impulsat, han participat i han concorregut en el projecte Castor; per la qual cosa està tot en una fase de bloqueig quan l'objectiu hauria de ser que la factura de 2.000 M€ de costos l'acabi pagant Escal UGS, que n'és el responsable, i ACS com a principal accionista".

A més Salvadó s'ha mostrat doblement preocupat "tant perquè cada any que passa sense desmantellar la planta s'han de pagar 15 M€ del manteniment com pel fet que a causa de les sentències judicials Enagas no estigui cobrant pels seus serveis, fet que pot acabar posant en risc la seguretat de la planta, la salut pública i el medi ambient".

Irene Fornós, per la seva banda, ha deixat clar que les conclusions "acabaran corroborant i descobrint moltes més irregularitats de les que ja coneixíem". La diputada ebrenca ha "reprovat" l'absència d'alts càrrecs del govern espanyol i alguns tècnics a la comissió i ha definit  el Castor com "una història inacabada de més de 25 anys que té pendents de resoldre infinitats de procediments judicials, recursos administratius, a més d'aclarir responsabilitats, i veure qui acaba pagant aquest despropòsit que fins ara ha costat als ciutadans prop de 2.000 milions d'euros". És per això que del grup republicà demanen "considerar la necessitat d'instar el Govern, el Síndic de Greuges, o fins i tot les institucions locals, a no deixar de fer seguiment del Castor".