10/15/2019

COMUNICAT PREMSA ERC EBRE: "Esquerra fa una crida a persistir durant l’acte d’homenatge als alcaldes republicans afullesats pel franquisme"


Alcaldes, regidors, diputats i càrrecs de govern de la Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana han commemorat el 79è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys homenatjant a tots els que van patir la repressió franquista, l'exili i la mort; com els quatre alcaldes republicans ebrencs: Agustí Ventura, de l'Aldea; Daniel Mayor, de Xerta; Josep Rodríguez, de Tortosa, i Vicent Soro, de Gandesa.
"Alcaldes que van ser afusellats pel delicte de tenir uns anhels de creure en una societat republicana fonamentada en els valors de justícia, igualtat, llibertat i fraternitat". Ha afirmat el president de la Federació, Alfons Montserrat, davant del monòlit en record de l'alcalde Soro ubicat a Gandesa.
A més ha denunciat que "com a servidors públics mai van tenir una restitució legal, ni se'ls ha fet justícia perquè l'Estat espanyol s'ha negat a anul·lar els judicis farsa que van tenir". Montserrat ha recordat que "al llarg de la història el nostre partit, malgrat la repressió, ha persistit, continua persistint i persistirà; per això retem homenatge a aquells que ens han precedit i als que estant a la presó o l'exili; perquè la seva enteresa ens dóna força per continuar lluitant per un país lliure, socialment just i econòmicament pròsper".
La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, davant del net i altres familiars de Vicent Soro, ha lloat la figura política i humana de l'alcalde, i tot seguit ha fet seves les següents paraules d'Oriol Junqueras: "Si les nostres àvies se'n van sortir, en condicions immensament més difícils, nosaltres també ho farem. Oblidem-nos de venjances, omplim-nos d'esperança en aquestes hores difícils i convertim la injustícia en energia, en coratge i en força democràtica".
Més tard els càrrecs d'Esquerra s'han concentrat al davant del monòlit en record de l'alcalde tortosí, Josep Rodríguez. Allà Alfons Montserrat ha denunciat "la baixa qualitat democràtica de l'Estat espanyol" així com  "la presència de certs poders on encara perdura l'ADN de la dictadura". La regidora i presidenta de la secció local del partit a Tortosa, Maria Jesús Viña, ha recordat que el 8 d'agost es van complir 80 anys de l'afusellament de Rodríguez i d'altres tortosins com el doctor Primitiu Sabaté Barjau, Jacint Arbona Fontcuberta i Joaquim Cid i Subirats.
L'acte d'homenatge l'ha conclòs el nét de l'alcalde Rodríguez, que ha volgut recordar que el seu avi va ser condemnat per rebel·lió per pertànyer a Esquerra Republicana. A més ha reivindicat que "va ser un bon alcalde per a Tortosa", i ha afirmat que "la repressió que van patir va ser metòdica i generalitzada, un autèntic genocidi".