9/25/2019

Unió de Pagesos denuncia el baix preu de la mel i alerta que l'acord UE-Mercosur amenaça el futur del sector


Unió de Pagesos, juntament amb la Cooperativa Apícola Tarragonina, l'Associació d'Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins i l'Associació Catalana d'Apicultors denuncien públicament el baix preu de la mel previst per a la campanya 2018/2019. Una situació, aquesta, que se suma a la preocupació dels representants del sector davant l'anunci de l'acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur (Argentina, l'Uruguai, el Paraguai i el Brasil).
 
Els productors xifren la caiguda en el preu d'aquest producte a l'engròs en un 35% del seu preu entre el primer trimestre del 2018 i l'abril del 2019 arribant actualment a un preu al voltant dels 3 €/kg, mentre que la mel envasada ha baixat un 15%. Una situació que xoca amb la demanda del producte, ja que el consum de mel s'ha mantingut estable a Catalunya i a la resta d'Espanya en uns 400 gr/per càpita i la producció local només pot cobrir el 85% de la demanda.
 
El sector opina que aquesta baixada de preus és conseqüència de les mels importades d'arreu i a les barreges de mels amb xarops. Per aquest motiu, els productors demanen que s'informi clarament a les etiquetes sobre la procedència de cada mel i fer que es pugui detectar fàcilment quins processos s'han seguit per obtenir-la. Una demanda, aquesta, que consideren més necessària que mai arran de l'acord anunciat entre la UE i Mercosur que preveu l'entrada de 45.000 tones de mel lliures d'aranzels en un termini de cinc anys. Cal recordar que l'any 2018 la UE ja va importar 204.622 tones de mel provinents d'aquesta països.
 
Tot plegat en un sector que els darrers anys ha hagut de conviure, també, amb les amenaces a les que ha de fer front l'abella de la mel. En aquest sentit, les abelles de la mel estan exposades a patir els danys de l'abellerol, una espècie protegida, i de la vespa velutina, considerada com una espècie invasora. En el cas dels danys per l'abellerol, a més, el sector reitera també el seu malestar i reclama que es recuperin compensacions als productors en casos d'aquest tipus com les que es van concedir durant el període 2005-2013.
 
Per tots aquests motius, Unió de Pagesos insisteix a demanar que s'articuli una campanya de divulgació de la mel per tal que els consumidors puguin apreciar millor el valor de la mel artesanal i diferenciar-la, així, de la que ha estat prèviament pasteuritzada.