9/30/2019

Unió de Pagesos acorda amb l’ACC que el 2020 dedicaran especial atenció a l’etiquetatge de la carn de boví, oví i cabrum


Unió de Pagesos celebra el compromís que ha assumit l'Agència Catalana del Consum (ACC) d'obrir, de cara a l'any que ve, una campanya d'inspecció sobre l'etiquetatge de la carn de boví, oví i cabrum degut a l'alta taxa d'incompliment de la normativa actual. L'ACC ha adoptat aquest acord després de la reunió que els seus màxims responsables han mantingut aquest dilluns al matí amb representants del sindicat.

D'aquesta manera, el Pla d'Acció 2020 de l'ens inclourà una atenció específica a l'etiquetatge de la carn i la pesca. Tot i que la normativa comunitària obliga a informar el consumidor sobre el país d'origen d'aquest tipus de carn arreu de la Unió Europea, un alt percentatge de comerços segueixen incomplint la condició.

Al mateix temps, Unió de Pagesos valora positivament la invitació de l'ACC al proper plenari amb les associacions de consumidors de Catalunya per tal que el sindicat els pugui exposar la importància d'exigir un etiquetatge correcte d'aquests productes.

Aquesta no és la primera vegada que, a instàncies del sindicat, les autoritats competents en matèria de consum actuen de forma activa per millorar la identificació comercial de les carns. Així, des que l'any 2008 Unió de Pagesos va exigir a l'ACC que obligués al compliment en el sector boví, s'han produït diverses campanyes d'inspecció que han fet que la situació hagi millorat considerablement respecte al principi encara que els nivells d'incompliment segueixen essent elevats. Pel que fa a la carn d'oví i cabrum, la norma que obliga a la indicació del seu origen és més recent (del 2011) i no s'aplica en una gran quantitat de productes.

Segons informes de la Unió Europea, una de les principals preocupacions dels consumidors és conèixer l'origen de la carn. Cal remarcar que les exigents normatives aplicades a la UE en relació amb la sanitat dels animals, el seu benestar, la seva alimentació i tants altres aspectes, estan molt per damunt de les normatives que s'apliquen a altres països tercers, des d'on s'importa carn d'aquestes espècies.

Des d'un punt de vista mediambiental, no és sostenible consumir carn procedent d'altres llocs del món, no només per la despesa energètica i contaminació que suposa el seu transport, sinó també perquè a Catalunya tenim una producció suficient, produïda de forma sostenible i segura. En el cas de l'oví i el cabrum, és prou coneguda la qualitat de la nostra carn, molt per damunt de la que procedeix de països tercers o fins i tot d'altres països de la UE.

La decepció del consumidor, després de menjar carn de menor qualitat, afecta negativament el seu consum, i només amb un etiquetatge sobre l'origen, es permetria al consumidor poder escollir el producte del país, que com hem dit, a més de tenir unes qualitats organolèptiques i culinàries més elevades, està produïda sota unes majors exigències en molts d'altres aspectes.

Aquesta situació comporta doncs un greuge per als productors locals que s'ha traduït en una greu crisi de preus durant els darrers anys que ha dut al tancament de moltes explotacions. Cal tenir molt present que els sectors oví, boví i cabrum, són activitats econòmiques que es desenvolupen a tot el territori català, on una bona part no pot tenir altres alternatives econòmiques. Per tant, aquesta activitat sustenta la població rural, i és decisiva per preservar l'equilibri territorial.

Però a més, el seu paper en la conservació del medi ambient i del paisatge és fonamental, ja que la gestió de les pastures és la principal activitat que permet netejar els boscos i altres superfícies vegetals i, si s'abandona, els incendis i l'erosió acaben destruint el sòl.

Per tots aquest motius, el sindicat considera que cal la implicació de l'Administració catalana i també dels consumidors per protegir la ramaderia i garantir d'aquesta manera la protecció del medi, del sòl, i de la població a tot el territori.