9/09/2019

Presentació del llibre “Els cants de les plantes. De música, bones herbes i cistelleria”
El Museu de Tortosa ha acollit l’acte de presentació del llibre “Els cants de les plantes. De música, bones herbes i cistelleria”, un llibre que han escrit conjuntament els alumnes del Taller de cant popular del Museu de la Pauma del Mas de Barberans, un grup que dirigeix el cantant de Quico el Célio, Arturo Gaya.

Aquest llibre, tal i com ha explicat Gaya, va ser fruit d’una idea de Salvador Cardero, que ja havia fet altres llibres sobre Els Ports o sobre les plantes medicinals. Un dia d’esbarjo, Cardero va dur els alumnes del grup d’excursió pels voltants del municipi i els va explicar la historia de les més de 80 plantes medicinals i herbes de la zona, amb el compromís que cada alumne improvisés una Jota per cadascuna d’elles.

I fruit d’aquesta recopilació de càntics i de plantes, se’ls va acudir posar-se en contacte amb el filòleg, Joan Maria Romaní, per tal que els revisés els textos de les més 1000 cobles que havien preparat.

Finalment, la idea del llibre es va poder materialitzar gràcies a la col·laboració del Museu de la Pauma del Mas de Barberans i de l’editorial, Cossetània Edicions. El seu representant, Pep Oliver, ha volgut demostrar el compromís del grup editorial amb els projectes de territori i, en especial, quan es tracta de les Terres de l’Ebre. A més, ha recordat que “aquest és un llibre instructiu i amb una triple finalitat, ja que tracta els cants, la poesia i també la biologia”.

Per la seva banda, Arturo Gaya, ha volgut destacar que “feia molts anys que ens retrobàvem al Museu de la Pauma per fer jotes improvisades i per fomentar la nostra cultura, però aquesta iniciativa ha estat la que ens ha unit més a tots”. Pel que fa al llibre, ha explicat que “es podran trobar plantes amb poemes diversos, com per exemple, un cant romànic a l’Atzavara, un altre de les propietats remeieres de l’Espinal, o bé, les qualitats medicinals de la menta i l’herba bona”.

I és que al llarg del llibre hi apareixen un total de 88 plantes amb els seus respectius cants, així com cinc cants d’era o cants de treball al·legòrics a les tradicions i oficis de El Mas de Barberans, com és el cas de la cistelleria. Els cants acostumen a ser dècimes o espineles, unes cobles de 10 versos on rimen els quatre primers i els quatre darrers deixant un pont amb versos lliures al mig, tot i que, també hi podem trobar aubades i una Jota Masovera que, fins i tot, ha estat interpretada musicalment per part de la Banda de la Unió de El Mas de Barberans.

Les Jotes cantades es poden veure a través d’un codi QR que s’acompanya en cadascuna de les pàgines del llibre, o bé, accedint al portal web del Museu de la Pauma de El Mas de Barberans (www.cdrmuseudelapauma.cat).

A més, cal també destacar que el nom de les plantes va degudament acompanyat del seu nom llatí i d’un parell o tres de fotografies que ens la presenten.

L’acte va posar el seu punt i final amb una interpretació improvisada d’algunes de les jotes del llibre i d’uns fragments de la Jota Masovera.

El llibre es podrà adquirir als punts de venda habituals de El Mas de Barberans i, en el cas de Tortosa, a la llibreria Viladrich.

Tortosa, Terres de l’Ebre, 6 de setembre de 2019Redactat per: Irene López