9/12/2019

Pallarès: “Els catalans som com una mata de jonc, si estem units, ningú ens arrenca

Tortosa acull, un any més, l'acte institucional de les delegacions per la Diada Nacional de Catalunya

Dilluns al vespre, la plaça Gerard Vergés va acollir l'acte institucional que organitza la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre en motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

L'acte va iniciar-se amb els parlament del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, que va voler aprofitar l'ocasió per fer un repàs de les darreres accions del Govern a les Terres de l'Ebre tot destacant que "el Govern ha estat al costat dels pagesos i les seves problemàtiques, està lluitant perquè l'Ebre sigui navegable i vol fer d'aquestes terres una destinació turística de primer ordre". A més, ha volgut recordar el cas de l'incendi de la Ribera d'Ebre, dient que "ens va caldre la col·laboració de totes les forces de seguretat i dels membres del Govern amb els dies més intensos que es van viure amb l'incendi de la Ribera d'Ebre". Pel que fa a Catalunya, va dir que "és un país viu que properament s'estendrà encara més" i que "l'11-S hem de fer una gran Diada amb la participació activa de tota la gent de l'Ebre per tal de reivindicar el nostre anhel de llibertat i les ganes de ser lliures".

Finalment, va voler presentar la conferenciant de l'Institut Ramon Muntaner tot citant una expressió de Muntaner a les 4 Grans Cròniques, en què aquest explicava que una mata de jonc lligada amb cordes no s'arrenca, però sense aquestes, sí. En aquest sentit, Pallarès va dir que "els catalans som com una mata de jonc, si estem units, ningú ens arrenca i si estem units, sempre quedarà alguna arrel que farà que neixin nous joncs".

Per la seva banda, la conferenciant convidada, la directora de l'Institut Ramon Muntaner, Mª Carmen Jiménez, va centrar el seu discurs en la importància del món associatiu a Catalunya i com això ha influït en les Diades del nostre país. En aquest sentit, exposà que "l'historiador Ramon Arnabat situa l'inici de l'associacionisme amb els gremis dels oficis artesans, les associacions i confraries religioses, tot i que no va ser fins al segle XIX que van començar a organitzar-se les Societats Obreres d'Ofici i les Societats Patriòtiques, així com els ateneus, els cors o els casinos que s'encarregaven de la gestió cultural i de l'oci". Un moviment però, que es va veure interromput amb l'esclat de la Guerra Civil i amb la posterior dictadura franquista, fent que a partir del 1975 comencessin a ressorgir els moviments associatius com els cercles artístics, les galeries, les associacions excursionistes... fins al punt que les associacions de Catalunya representaven el 45% del teixit associatiu de l'Estat espanyol.

I és que, segons Jiménez, "l'associacionisme és un valor estratègic de país perquè ofereix espais de sociabilitat i aporten les iniciatives que des del sector públic no s'implementen" i que "les entitats han tingut un paper destacat en les reivindicacions i manifestacions pacífiques com ho són l'ANC i Òmnium Cultural en els darrers anys" i, per això, "la Diada ha estat i continua sent un altaveu de les problemàtiques del nostre país".

L'acte va concloure amb la interpretació del Cant dels Segadors per part del cor Labinota de Tortosa.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 9 de setembre de 2019


Redactat per: Irene López