9/09/2019

M. Carme Jiménez, directora de l'IRMU, conferenciant de la Diada Nacional de Catalunya a les Terres de l'Ebre

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, presideix el proper dilluns, 9 de setembre, l'acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, que tindrà lloc a les 19.00h a la plaça de Gerard Vergés (edifici de la Generalitat de Catalunya) a Tortosa.
 
L'acte compta enguany amb la participació de M. Carme Jiménez, directora de l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), amb la conferència "L'onze de setembre, dels orígens a l'actualitat. L'associacionisme com a fet diferencial català" i l'actuació musical del Cor LaBinota.
 
El Govern a les Terres de l'Ebre ha apostat aquest 2019 per retre homenatge a una de les institucions més importants en la defensa i el suport a la cultura local i comarcal dels Països Catalans, ja que "enguany que celebra el seu 15è aniversari i creiem que és un bon moment per agrair-los públicament la bona feina de l'entitat, que tenim a casa nostra, ubicada al Mas de la Coixa a Móra la Nova, però que en canvi molta de la nostra gent no coneix. Així que és un petit homenatge a l'entitat, personalitzat en la seua directora, i alhora una reivindicació de la rellevància de les nostres entitats culturals, que ens ha de permetre també que l'IRMU sigui conegut més i millor a totes les Terres de l'Ebre" – explica el delegat del Govern, Xavier Pallarés.
 
L'Institut Ramon Muntaner és una Fundació Privada dels Centres d'Estudis de Parla Catalana, que va ser constituït el mes de juliol de 2003 i té la seva seu al Mas de la Coixa. L'entitat neix d'un acord entre la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, que representa la voluntat de tots els centres que hi són adherits. La seva finalitat és la difusió i el suport als projectes d'investigació i de promoció cultural dels centres i instituts d'estudis de parla catalana, entitats dedicades principalment a l'estudi de la història, el patrimoni cultural i natural i les ciències socials i humanístiques i a la divulgació cultural dins els àmbits local i comarcal. L'IRMU és un instrument al servei de la recerca i la promoció cultural realitzada pels centres i instituts d'estudis.
 
M. Carme Jiménez Fernández és la directora de l'Institut Ramon Muntaner. Fundació privada dels Centres d'Estudis de Parla Catalana des de l'any 2003.
Llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) l'any 1992 i màster en  Història  per  l'Institut  Universitari  d'Història  Jaume  Vicens  Vives  (l'IUHJVV), també  de  la  UPF,  l'any  1998.  Entre  l'any  1996  i  el  2003  vinculada  al  Laboratori d'Arqueologia de la UPF, i entre el 2000 i juny de 2003,  coordinadora del Doctorat en Pròxim Orient Antic. Entre 1996 i 2003 vinculada al Museu de Badalona com a investigadora.
Membre  del  Consell  de  redacció  del  suplement  de  L'Avenç, "Plecs  d'Història  Local"  des  de  l'any  2007,  membre  del  Consell  de  Cultura  de  la Universitat Pompeu Fabra entre el 2010 i el 2014, membre del Consell de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya entre el 2011 i el 2015 i membre del Consell Assessor de l'Ensenyament de Pedagogia i Psicopedagogia de la Universitat Rovira i Virgili des de l'any 2018.