9/09/2019

FEM UN TOMB PER LES FESTES DE LA CINTA DE TORTOSA

Les Festes de la Cinta reten un sentit homenatge al desaparegut membre de l’orquestra Cimarrón, Toni Espinós


Del 29 d’agost al 2 de setembre, Tortosa ha acollit una nova edició de les Festes de la Cinta que, un any més, s’han dut a terme seguint en el nou format que concentra tots els actes en cinc dies. Unes Festes de la Cinta molt marcades per la variada oferta de concerts que s’han compaginat amb els actes tradicionals de la Cinta i del folklore tortosí.

Però, com ja és tradició, el pregó de les festes i la presentació de les pubilles i pubilletes sempre té lloc el dissabte abans de les festes. Així doncs, el dissabte 24 d’agost, el Parc Municipal Teodor González va acollir el tradicional acte de proclamació de les pubilles i de la Reina, Emília Minguell, i la Reina Infantil, Nagore Seguí, amb la corresponent imposició de bandes i d’insígnies de l’Ordre de l’Aixa. En el marc de l’acte es va fer la lectura del pregó de les festes, per part de Manolo Cardona, president de l’Associació de Veïns del barri de Santa Clara.

El dijous 30 d’agost, el primer dia de les Festes, el dia s’inicià amb la trobada de les pubilles i pubilletes a la Reial Capella de la Mare de Déu de la Cinta, on van poder venerar la relíquia de la Verge i se les obsequià amb unes polseretes commemoratives. Després d’una volta pels carrers i comerços de la ciutat per oferir el panoli, les pubilles i pubilletes van dirigir-se a la casa consistorial per oferir-lo als membres de la corporació municipal.


El ball de la Reina, marcat per l’homenatge al desaparegut Toni Espinós


A la nit es va fer el gran concert d’obertura de les Festes de la Cinta, a càrrec de l’orquestra Cimarrón i el ball de gala en homenatge a la Reina de Festes, Emília Minguell, que va ballar un vals amb el regidor de festes, Domingo Tomàs.

En el marc de la gala, però, l’Ajuntament de Tortosa va voler retre un sentit homenatge a l’orquestra Cimarrón i, en especial, als familiars del recent desaparegut trompetista del grup, Toni Espinós. En l’acte, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va destacar “el compromís que Toni sempre havia tingut amb la seva ciutat, on fins al darrer moment havia estat el responsable de programar les actuacions de l’orquestra amb el nostre regidor de Festes, Domingo Tomàs”. Per tota la seva trajectòria, l’Ajuntament va lliurar una placa commemorativa amb imatges d’Espinós als concerts de la ciutat, a la seva família.

El segon dia de les festes, tradicionalment el dia dels més grans i dels més petits, reeditava un nou èxit amb la XXV Festa dels Xiquets a l’Hospital Verge de la Cinta i també la missa de la Diada de la gent gran, enguany a la Capella de la Cinta, i l’aperitiu de la gent gran, al Patronat.

Enmig de l’ambient festiu que es vivia pels carrers, fruit de la gresca dels diferents grups musicals convidats en la XVII edició del Festival Ebre Terra de Vent, la tarda s’engegava amb la ja tradicional Caminada Solidària Mai Caminareu Sols, que organitza l’associació de la Lliga Contra el Càncer, i que va comptar amb una participació de prop de 700 persones.

A les 19h, i en el marc del Festival Ebre Terra de Vent, Lo Sirgador va fer una de les seves sortides musicals de 90 minuts, des de l’illa de la Xiquina fins a l’illa dels Bous, a la posta de Sol. En aquest cas, amb l’acompanyament musical de Lo Jazzman Legend.

A les 20:30h de la tarda, la plaça de l’Absis de la Catedral va acollir el concert de festes de la Banda Municipal de Música de Tortosa, que van interpretar diferents pasdobles i BSO de pel·lícules, sota la direcció del mestre, Juanjo Grau.


Hija de la Luna, el tribut a Mecano, arrasa i omple el Parc Municipal

La nit va ser completa amb XXXVII edició del Correfoc de les Terres de l’Ebre i la IX edició del Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa per acabar fent cremar la plaça de l’Ajuntament amb la gran encesa.

A continuació, l’escenari del Parc Municipal va acollir un dels plats forts musicals de la festa, Hija de la Luna

una de les millors formacions del tribut al grup pop de Mecano. El parc es va omplir de gom a gom en una de les nits més esperades de les festes, sobretot, per als fans del mític grup que, en tot moment, van corejar les cançons que van interpretar. El grup va voler fer un repàs de la darrera gira de Mecano del 1991-92 on, casualment, les Festes de la Cinta de Tortosa havien estat també un dels seus punts d’aturada. Així doncs, el concert va aplegar prop d’unes 5.000 persones al bell mig del passeig central del Parc Municipal Teodor González.

Però ben entrada la matinada, per als joves que encara seguien buscant la gresca, les Festes de la Cinta van acollir una nova edició de El Parc es mou de la mà de l’Arenàlia Beach Club Magikal Festival Park 2019, on es va poder gaudir de la millor música electrònica del moment, a banda d’una pila d’efectes especials, canons de foc, confeti i animació teatralitzada.

Dissabte va engegar amb les jotes improvisades de Joseret i la seva rondalla a la plaça de l’Ajuntament que van ser el tret de sortida de la Ban Cavalcada de carros enramats que va recórrer els principals carrers de la ciutat.

A la tarda, a les 20:00h, després del lliurament de la bandera de la ciutat al Club de Bàsquet Cantaires, per la seva trajectòria esportiva a la ciutat i en motiu del seu 50è aniversari, es va dur a terme l’Ofrena de flors i fruits a la Verge de la Cinta, on hi van participar els representants dels municipis de les Terres de l’Ebre, de les associacions, clubs i entitats de la ciutat. L’ofrena va finalitzar al Parc Municipal Teodor González, on la Banda Municipal de Música de Tortosa interpretà el pasdoble de Tortosa, juntament amb la reina de les festes, Emília Minguell, que n’és membre.

A les 00:00h de la nit es va fer el Monumental Castell de Focs d’Artifici de les Festes de la Cinta 2015, al marge dret del riu Ebre. Aquells qui ho van preferir, van poder anar a sopar a la vora del riu i, tot seguit, veure els focs des dalt del llagut Lo Sirgador amenitzats per la música d’Ivan Benet, Lo Jazzman Legend. Per acabar la jornada, va tenir lloc la Nit Revival amb la Gran Festa d’Imagina Ràdio amb l’actuació de Los 80 Principales.
Diumenge, el dia de la Cinta, es va iniciar amb la solemne missa estacional, en honor de la Verge de la Cinta, presidida pel bisbe de Tortosa, Mn. Enrique Benavent i Vidal. En acabar la missa, es va fer el Ball de l’Àguila de Tortosa en honor de la Verge de la Cinta, les autoritats, la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, les pubilles i les pubilletes. Acabat el ball, a la plaça de l’Ajuntament, la Banda Municipal de Música de Tortosa va interpretar el Pasdoble de Tortosa i les colles castelleres dels Castellers de Tortosa, la Muixeranga de Xàtiva i els Minyons de l’Arboç van aixecar els castells finals de la Diada de la Cinta.


Acte d’homenatge al Tortosí Absent

El dia més especial per a la ciutat de Tortosa, el Dia de la Cinta, va celebrar-se un any més, l’acte d’homenatge al Tortosí Absent. L’acte pretén homenatjar, de manera simbòlica i alhora commemorativa, totes aquelles persones que per motius diversos resideixen fora de la ciutat. Any rere any, s’obre un període d’inscripció per als tortosins i tortosines que han retornat a la ciutat per la festa major. Sovint, es poden trobar diferents testimonis que fa moltíssims anys que assisteixen en aquest acte emotiu i que, tot i fer més de 20 anys que no resideixen a la ciutat, segueixen estimant-la com abans. L’acte, celebrat al saló de plens de l’Ajuntament, va comptar amb l’assistència de les autoritats de la ciutat i dels familiars dels homenatjats i va cloure’s amb la lectura d’un poema de Glòria Fandos.

Per la tarda, la Lira Ampostina interpretà l’Himne de la ciutat en presència de les pubilles i pubilletes, les autoritats i els membres de l’Arxiconfraria, a la plaça de l’Ajuntament. Tot seguit, es va fer la solemne processó en honor a la Mare de Déu de la Cinta, presidida per l’Excm. I Rvdm. Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent. La processó va veure’s perjudicada per les fortes pluges i no va poder fer el seu recorregut habitual, sinó que va haver d’adaptar-se circulant només des de la plaça de la Cinta, pel C/ de la Rosa, el C/ Bisbe Aznar, C/Croera i C/Ciutat, fins a la majestuosa entrada a la Catedral.

El primer majordom de l’Arxiconfraria, José Ma Utges, va designar portador de l’estendard principal de la Reial Arxiconfraria al Monsenyor Jordi Bertomeu, oficial de la Secció Disciplinar de la Congregació per la Doctrina de la Fe i capellà de Sa Santedat. El pendonista designà com a borlistes Cinta Cirac Ginesta i Robert Roda Aixendri. En aquest sentit, la junta de la Junta de la Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta va designar portadors de la seva bandera a l’associació de Mans Unides, concretament, a la vicepresidenta, Maria Balart Altés.

Per la nit, es va celebrar el ball de les pubilletes al recinte de ball de l’Auditori Felip Pedrell, que va ser amenitzat per l’orquestra Diamante i els altres tres concerts de capçalera de les festes, amb Buhos, Joan Rovira i Sense Sal, al Parc Municipal de Tortosa. En el cas de Buhos, cal destacar que van aprofitar la seva gira de presentació del seu nou disc, La gran vida, abans de desaparèixer una temporada dels escenaris per continuar produint noves cançons.

L’últim dia de les festes, la Diada del riu, es va iniciar amb el contacontes “Un riu de contes”, a càrrec d’Irene López, a bord del llagut de Lo Sirgador. A continuació, es van fer altres activitats a la vora del riu, com les andròmines al riu, el pal ensabonat i les cucanyes.

El mateix dia va tenir lloc la XX edició del Premi Ovidi Tobías Dóna’m la mà, al Saló de plens de l’Ajuntament. L’entrega de premis en reconeixement als valors humans va comptar amb l’assistència de les autoritats de la ciutat i de la Reina de Festes, entre d’altres. El premi va ser per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), en reconeixement de la seva lluita en defensa del riu Ebre i d’un cabal digne.


Acte d’homenatge a l’Antic Club de Rem de Tortosa

A les 13:30h es va celebrar l’acte d’homenatge a l’Antic Club de Rem de Tortosa al lloc on, fins fa poc, encara s’hi trobava l’edifici de les antigues instal·lacions del club que ha estat enderrocat per garantir una millor reordenació dels vials. En aquell lloc on s’alçava l’edifici, l’Ajuntament ha volgut alçar un monument commemoratiu, en forma de monòlit amb un rem al capdamunt, que recordarà sempre que allà hi va estar la seu del club durant 70 anys.

Per la seva banda, el president del Club de Rem de Tortosa, José Mª Chavarria, va destacar que “els remers del nostre club sempre recordaran amb estima aquest espai que ha estat la nostra base nàutica durant 70 anys”, però que “ara estem ubicats a mig camí entre Tortosa i Amposta, a Campredó, en un lloc més estable, amb una millor qualitat d’aigua i amb 8.000 m2”.

A més, va voler donar les gràcies a l’exalcalde, Ferran Bel, perquè “des del 2005 que vam començar a lluitar pel nou club de rem i amb en Ferran vam aconseguir que ens anessin donant tots els permisos de l’ACA, la CHE..”, per acabar recordant que “les noves instal·lacions, que fa dos anys inaugurava el President Puigdemont, ens serviran per seguir mantenint el nivell dels darrers anys i seguir sent un dels clubs que està present a les Olimpíades.

Pel que fa a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va dir que “aquest és un club que ens ha dut molts èxits i segur que ens en durà molts més” i que “és veritat que el nou club ens ha costat molt, però a partir d’ara serà un bon lloc per millorar la pràctica de l’esport de competició”.

Per la tarda, es va celebrar la Festa del Cós Iris que va comptar amb la participació de les pubilles, pubilletes i autoritats de la ciutat. Les carrosses guardonades van ser el vaixell pirata, amb el 1er premi, la Punyeta Negra, amb el 2n premi i els Súper Herois, amb el 3er. A continuació es va fer la Festa de l’Aigua.

I per acomiadar-se de les Festes, es va celebrar el tradicional concert de música d’arrel D.O. Terres de l’Ebre, de la mà de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que celebren els seus 25 anys sobre els escenaris amb un concert amb convidats especials, tots aquells artistes ebrencs que han traspassat fronteres. Així doncs, els Quicos van cantar les seves cançons tradicionals acompanyats per Josep Bordes, de Pepet i Marieta; Montse Castellà, Èric Vinaixa i Aitor Cugat, de Xeic! Els cantants també van interpretar alguna cançó del seu repertori acompanyats amb les veus i les músiques de Quico el Célio. Una experiència única i trencadora per acomiadar les Festes de la Cinta 2019. A més, a l’escenari també els van acompanyar els membres de la formació de la Xaranga Xino-Xano, en motiu del seu 20è aniversari.

En acabar el concert, la reina i la reina infantil, juntament amb el regidor de Festes, Domingo Tomàs, van ser els encarregats d’engegar la traca mil·limetrada de fi de festa, una mascletada nocturna al bell mig del Passeig Central del Parc Teodor González que es va recuperar fa uns anys i que rememora una antiga tradició de les Festes.

Tortosa, Terres de l’Ebre, 3 de setembre de 2018

Redactat per: Irene López