9/27/2019

Esquerra defensa la creació d’un front institucional i una comissió parlamentària sobre els bous


Els alcaldes i diputats de la Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana de Catalunya han rebutjat l'aprovació que va fer ahir el Parlament de Catalunya de la supressió de la Festa dels bous..

El president de la Federació i diputat, Alfons Montserrat, ha afirmat: "exigim respecte als ciutadans de l'Ebre, a la seva cultura i les seves tradicions; i a l'hora volem continuar treballant per eliminar el patiment dels animals en la celebració d'aquests tipus de festes". És per això "que no estem d'acord amb l'aprovació d'ahir i els tres diputats ebrencs vam votar-hi en contra".

Montserrat ha dit que "aquest tipus de regulacions s'han de treballar des del diàleg i la col·laboració entre partits, entre territoris i entre visions diferents. Escoltant a tothom". Per la qual cosa el diputat ha fet saber que Esquerra va presentar una esmena que no va ser acceptada on es demanava: "constituir una Comissió d'Estudi Parlamentària amb l'objecte de proposar les iniciatives legislatives i reglamentàries en la regulació de les festes tradicionals amb bous, que permetin eliminar el patiment dels animals i millorar la seguretat de les persones en el transcurs dels espectacles".

Montserrat ha anunciat que treballaran amb la resta de formacions polítiques del territori per portar aquesta proposta al Parlament.

El diputat ha recordat que la Llei 21/2010 que regula avui les festes amb bous va comptar amb 114 vots a favor, el 85% del Parlament. "Va ser un gran punt de trobada que permetia compatibilitzar les diferents postures i ara pot seguir tenint recorregut per fer possible compatibilitzar la tradició i la modernitat, d'acord amb les exigències culturals i morals del moment". Ha dit Montserrat.

Front institucional

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha manifestat que es formarà un front institucional d'alcaldes en defensa de la festa dels bous per obrir el debat parlamentari i veure com es resolt aquesta situació. Tomàs  ha anunciat que "avui convocarem a tots els alcaldes de les Terres de l'Ebre que fan festes tradicionals en bous a celebrar una reunió la setmana vinent".

Respecte a la votació Tomàs ha afirmat que "la votació d'ahir es va fer menystenint absolutament el territori. El resultat de la votació d'ahir és fruit d'una feina que s'ha fet d'esquenes del territori i sense tenir en compte una gran part de la societat de Catalunya. No estem parlant d'un debat animalista, perquè aquest és un debat més ampli del que es va votar al Parlament. El que es va fer ahir va ser un debat territorial".

"Estem molestos perquè s'han tancat a debatre-ho i no han tingut en compte la singularitat del territori. No estem molestos pel que es votava sinó per com s'ha votat, i per la falta d'obrir el debat a tots els actors implicats, com es va fer l'any 2010 amb la llei actual". Ha lamentat l'alcalde d'Amposta.