9/27/2019

L’exposició itinerant “55 Urnes per la Llibertat” arriba a Tortosa


Després de recórrer algunes ciutats de Catalunya, l’exposició itinerant “55 urnes per la Llibertat” ha arribat al Palau Oliver de Boteller de Tortosa.

Comissariada per Esteve Sabench i Fina Duran, l’exposició va iniciar-se a Brussel·les, on va inaugurar-la el conseller Lluís Puig. Va viatjar també per Perpinyà o per l’Arts Santa Mònica de Barcelona, on la inaugurà el president, Quim Torra.

Aquest projecte va ser idea del Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord, atès que volien denunciar la repressió que sofrí el poble aquell dia èpic, a banda de voler-ne preservar un record en la memòria i retre un homenatge a tots els voluntaris que hi van participar.

La mostra consta de 55 urnes que es van usar pel referèndum de l’1-O i que han estat reinterpretades per una cinquantena d’artistes que han volgut plasmar els seus sentiments, el seu anhel de llibertat i la seva particular visió del que va viure el poble de Catalunya aquell dia. A més, també hi ha una mostra fotogràfica que acompanya les urnes. Es tracta d’una selecció de fotografies que va fer el fotògraf de Divergence Image, Jordi Bertoli, el 20 de setembre i el 21 de desembre per al diari Le Monde.

A més, l’exposició consta d’un catàleg, dissenyat per David Torrents, que recull textos de diferents líders del moviment independentista, entre ells el President Puigdemont, que acompanyen les il·lustracions de les urnes. Tots els diners recaptats es destinaran a la Caixa de Resistència.

La inauguració al Palau Oliver de Boteller ha estat encapçalada per la consellera de cultura, Mariàngela Vilallonga, que ha fet una visita a les delegacions del Departament de Cultura de les Terres de l’Ebre aprofitant la visita.

En els parlaments inaugurals, Vilallonga ha destacat que “no és casual que l’exposició s’inauguri avui, 20 de setembre, tenint en compte que fa just dos anys de les manifestacions que van disparar la guspira de la repressió de l’Estat espanyol que encara ara continua”. Pel que fa a la mostra va voler agrair “la feina dels artistes que han volgut fer art per la democràcia, per l’1-O i per la Catalunya que va votar pacíficament aquell dia” i que “cal visitar l’exposició amb molta atenció, fixant-se amb cadascuna de les peces d’art, llegint-ne les inscripcions i gaudint de la capacitat creadora dels éssers humans que poden fer art d’un dia tan dur com ho va ser l’1-O”.

Finalment, Vilallonga ha dit també que “tots tenim records d’aquell dia, però les fotos que hi ha aquí exposades ens fan remembrança d’aquell dia” i que, d’aquesta manera “les urnes materialitzen la dimensió èpica d’aquella jornada on les urnes van ser el grial de bona part de la societat catalana, protegides i defensades pels ciutadans d’aquesta terra”.

Per la seva banda, el delegat dels SS.TT. de Cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, ha destacat que “hi ha hagut una molt bona sintonia per fer possible que aquesta mostra carregada d’art i de simbolisme hagi arribat a la seu de les delegacions de les Terres de l’Ebre” i que “el nostre deure és denunciar tot el que aquell dia va passar perquè nosaltres som els servidors públics que estem al peu del canó i que si no som capaços de fer això, no connectarem amb la ciutadania”. Per últim, ha volgut donar les gràcies a l’Ajuntament de Tortosa per tota la seva implicació en el fet de poder tirar endavant la mostra.

El regidor de cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Ximo Martorell, ha volgut fer palès que “la mostra ens parla de la repressió que vam viure aquell dia, una repressió que ens dóna encara més motius per avançar” i que amb aquesta exposició “es vol donar un missatge de compromís amb la democràcia”. Finalment, va afegir que “des de l’Ajuntament estem contents que la mostra hagi arribat a Tortosa, un lloc on encara tenim ben presents les imatges de les violentes intervencions policials a Roquetes i a Sant Carles de La Ràpita”.

Esteve Sabench, un dels comissaris de l’exposició, l’ha resumit com “una exposició de democràcia, solidaritat, lluita, coratge, amor o esperança en la nova República Catalana que volem que sigui més lliure que la que coneixem a dia d’avui, la francesa”. Ha aprofitat l’ocasió per recordar que “l’1-O van venir molts piolins per intentar caçar urnes com aquestes però no en van agafar cap ni una” i que “per això aquests artistes de generacions i procedències diferents han volgut plasmar en elles el que va representar el referèndum de l’1-O pels catalans i per al món”.

L’exposició es podrà visitar al Palau Oliver de Boteller fins al 8 de novembre, de dilluns a divendres, de 9h a 14h.

Tortosa, Terres de l’Ebre, 20 de setembre de 2019

Redactat per: Irene López