9/15/2019

600.000 persones omplen els carrers de Barcelona per la manifestació de la Diada de l’11-S

La unitat de l’independentisme es veu afectada per les baralles constants entre partits


Un any més, l’ANC i Òmnium Cultural van capitanejar l’organització de la tradicional manifestació de l’11 de setembre, en motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Però, a diferència dels altres anys, aquesta no va acabar resultant tant participativa com ho havien estat des del 2012 fins a l’any passat, quan ja s’havia començat a notar un cert declivi participatiu.

Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona la xifra d’assistents s’ubica en les 600.000 persones, una xifra notablement inferior, si tenim en compte que en passades edicions solien mobilitzar-se entre un milió i un milió i mig de catalans.

Malgrat el que es digui des del Govern de la Generalitat i des dels partits, les lluites internes entre aquests, les picabaralles i el fet de no haver fet efectiva la República acaben passant factura i, la ciutadania, en mostra de protesta, decideix no sortir al carrer quan les entitats sobiranistes els ho sol·liciten.

I és que, de fet, l’organització d’aquesta manifestació ja va començar malament en quant es va fer palès que els polítics i els partits s’havien sentit ofesos perquè l’ANC, i en concret la seva presidenta, Elisenda Paluzie, havia decidit restar-los protagonisme tot distanciant-los de les zones V.I.P. reservades i dels parlaments finals.

I els polítics van acabar assistint-hi igualment pel seu compte, sí, però per separat, per tal de fer més evident encara que la unitat que tant reclama el poble no hi és enlloc, ni se l’espera.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va voler restar importància a la xifra d’assistència dient que “en qualsevol cas, centenars de milers de persones han sortit al carrer per demanar el dret a l’autodeterminació i demanar una solució política per al que és un conflicte polític”.

Per la seva banda, el President de la Generalitat, Quim Torra, va dir que “no tenia cap dubte de que el poble de Catalunya hi seria perquè mai falla” i que “avui som milers manifestant-nos per un lema molt senzill: “Objectiu independència”, i això és el repte i això és que farem perquè avui es tanca una etapa i es comença ja a respondre a la sentència posant la independència al centre de l’acció política perquè qualsevol dret que ens sigui negat, el tornarem a exercir, començant pel dret a l’autodeterminació”. Finalment, va reblar que “contra tots aquells pronòstics interessats que no volien que fos un èxit, avui aquesta Diada és una altra mostra enorme de la determinació dels catalans a decidir el seu futur democràticament, lliurement i de forma no-violenta”.

I amb tot, des de l’escenari, tant la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, com el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, van tornar a fer una crida d’unitat a les forces de l’independentisme, van demanar que es reprengui la via unilateral si en les properes eleccions al Parlament els partits independentistes superen el 50% dels escons i va reclamar que cadascú faci autocrítica per intentar d’esbrinar que van fer malament des del dia 2 d’octubre del 2017.
Barcelona, 11 de setembre de 2019

Redactat per: Irene López