9/21/2019

20/09/2019 12:36 Una vintena d'especialistes visiten espais del Parc Natural del Delta amb motiu del Delta Birding Festival


Amb motiu de la celebració de la sisena edició del Delta Birding Festival, que té lloc des d'avui i fins diumenge, la Generalitat ha previst un seguit d'accions per sumar-se a aquest festival internacional que reuneix cada any personalitats expertes en ornitologia i apassionades de la natura i l'observació d'aus.
 
D'una banda, el Parc Natural del Delta de l'Ebre al públic, ha organitzat aquest matí una visita a espais singulars, perquè especialistes europeus, de països com França, Suïssa, Anglaterra i Escòcia, que impartiran diverses conferències durant el festival, copsin de primera mà la riquesa natural i la diversitat existent, amb l'objectiu d'aconseguir cada cop més ressò internacional.
 
D'aquesta manera, han pogut observar milers d'espècies emblemàtiques d'aquesta zona, com els flamencs, i comprovar el rol clau de les zones humides durant l'època de la migració, un moment òptim per a l'observació d'aus en zones humides del litoral, que ja ha començat.
Xerrades d'experts
 
D'altra banda, la Generalitat participa al festival aportant l'expertesa de dos dels seus tècnics, que impartiran conferències sobre estudis i actuacions que el Departament de Territori i Sostenibilitat està duent a terme per al seguiment de les poblacions d'aus i la millora d'hàbitats.
 
En aquest sentit, Ricard Gutiérrez, del Servei de Fauna i Flora, abordarà la influència del canvi climàtic en les variacions de les població d'aus, segons els últims censos elaborats, com a conseqüència d'un canvi en els comportaments  migratoris de moltes espècies. També posarà en valor la tasca de les desenes de persones voluntàries que contribueixen a l'elaboració dels censos d'ocells, una eina cabdal que es fa amb participació popular per monitoritzar els efectes del canvi climàtic. Concretament, 361 persones participen del cens hivernal a més de 160 indrets a Catalunya.
 
D'altra banda, Xavier Abril, del Parc Natural del Delta de l'Ebre, compartirà els darrers resultats de l'estudi de la presència de brossa marina dins del parc, que es du a terme en el marc del projecte europeu Interreg ACT4LITTER, que  treballa en la lluita contra la contaminació dels ecosistemes de la Mediterrània. Concretament, explicarà la metodologia de seguiment de la brossa marina del Marine Litter Watch Month, que serveix per analitzar les restes presents en un espai concret, un cop cada estació de l'any.