8/19/2019

Unió de Pagesos a la Terra Alta considera que una baixada del preu del raïm no seria justificable i que posaria en perill la viabilitat de moltes explotacions


Unió de Pagesos a la Terra Alta considera que una baixada del preu del raïm en aquest verema no seria justificable ni tolerable, i posaria en perill la viabilitat de moltes explotacions, davant de l'anunci d'abaixar els preus que han traslladat alguns dels principals compradors.
 
El sindicat calcula que la verema a la Terra Alta aquest any serà inferior en un 15% respecte a la del 2018, encara que de manera desigual entre poblacions productores, i que mantindrà una qualitat excel·lent. La causa principal de la reducció de la producció són les temperatures elevades i els cops de calor d'aquest estiu, sobretot en algunes varietats com la carinyena. Per aquest motiu, i tenint en compte la qualitat que tindrà el raïm, Unió de Pagesos considera injustificable una reducció de preus per als productors.
 
Cal recordar que els indicadors econòmics de les denominacions d'origen vitivinícoles catalanes són positius. Catalunya exporta un 75% del vi que produeix, i ha registrat un augment en el volum d'exportacions en els darrers anys (230 milions de litres al 2017 enfront 149 milions el 2010). També ha superat rècords constants de facturació (627 milions d'euros el 2017 respecte als 359 milions d'euros el 2010) gràcies a un lleuger augment dels preus mitjans d'exportació (2,73 euros/litre al 2017 respecte dels 2,41 euros/litre del 2010), segons l'últim informe de l'Observatori Espanyol del Mercat del Vi.
 
D'altra banda, de les dades de l'Informe Nielsen 2018 es desprèn que el vi català cada vegada assoleix majors quotes de mercat, tant a l'Estat espanyol (7,82% el 2018 respecte el 5,9% del 2010) com a Catalunya (38,74% al 2018 respecte el 27,8% del 2010).
 
Unió de Pagesos considera positiu que les cooperatives i els cellers privats millorin la qualitat dels seus productes, però reclama que aquesta millora es vegi reflectida en els preus percebuts pels productors, ja que tot i que els indicadors econòmics de la cadena són positius, el preu en origen és el de fa dues dècades, mentre que la pagesia ha fet un gran esforç per aconseguir un raïm de qualitat.
 
Per això, el sindicat exigeix a tots els agents implicats que actuïn amb responsabilitat, i també demana al Consell Regulador que faci costat a la pagesia, ja que no pot assumir uns preus més baixos que els de la campanya del 2018.