8/14/2019

Unió de Pagesos alerta que la manca de pluja ja provoca pèrdues superiors al 50% en l’olivera de secà a les Terres de l’Ebre i a les Garrigues

Unió de Pagesos considera que la manca de pluges a la primavera i a l'estiu comportaran pèrdues significatives en els oliverars de secà, que poden ser superiors al 50% de la producció a les Terres de l'Ebre i a les Garrigues (Segrià). El Baix Ebre i el Montsià, principals productores d'oli d'oliva a Catalunya, són les més castigades per la sequera, ja que acumulen quatre anys consecutius amb un registre de pluja molt inferior al de la mitjana climàtica de la zona.
 
La pèrdua de collita és superior al 60% a l'Aldea, Camarles, l'Ampolla i el Perelló, tots del Baix Ebre. A la resta de municipis l'estimació és del 40-50%. Pel que fa a la comarca de les Garrigues, les pèrdues superen el 50% i poden augmentar si no plou les properes setmanes, tot i que la producció ja no es recuperarà.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya de l'estació de Mas de Barberans, el 2016 es van acumular al Baix Ebre i al Montsià 479,5 mm; el 2017, 403,4 mm, i el 2018, 905,44 mm, dels quals uns 500 mm es van registrar només entre l'octubre i el novembre del 2018 i únicament van servir per fer caure les poques olives que quedaven als arbres. Entre el 2016 i el 2018, la mitjana de precipitació anual en aquestes comarques ha passat de 689,66 mm/any entre el 2011 i el 2015 a poc més de 400 mm/any entre el 2016 i el 2018.
 
A l'espera de conèixer la incidència que pot tenir la sequera en altres comarques de Catalunya, Unió de Pagesos considera urgent l'articulació de mesures per pal·liar-ne els efectes a les explotacions d'olivera del Baix Ebre i del Montsià, i que s'estenguin a la resta de Catalunya si es confirmen pèrdues de producció importants.
 
En aquest sentit, el sindicat demana per a les explotacions del Baix Ebre i del Montsià ajuts directes basats en les pèrdues, préstecs bonificats en els interessos i amb amortitzacions de capital a càrrec de l'Administració, a més d'exempcions fiscals com en l'IBI de rústica (amb compensació del Ministeri d'Hisenda als ajuntaments), reduccions en les cotitzacions de la Seguretat Social i una adequació de la fiscalitat la pèrdua d'ingressos patida per la pagesia que tributa sota el sistema d'estimació directa del IRPF. Unió de Pagesos també demana que l'Administració faciliti l'accés al reg per garantir la viabilitat de les explotacions.

El sindicat també apel·la la ciutadania i les empreses dedicades a l'alimentació perquè es consumeixin olis d'oliva verges i extra verges catalans. Els verges i extraverges són els únics amb propietats beneficioses per la salut, segons diversos estudis. Cal tenir en compte que la reducció de la producció, sumada a la caiguda del preu en origen que pateix el sector, pot portar a l'abandonament dels oliverars menys rendibles, però que tenen un gran impacte ambiental, paisatgístic i, alhora, fan de tallafocs en cas d'incendis forestals, com s'ha demostrat enguany en l'incendi originat a la Ribera d'Ebre.