8/12/2019

El Museu del Ferrocarril acull durant deu dies el FEDECRAIL Youth Exchange


Des del 9 d'agost i fins el dia 18 té lloc al Museu del Ferrocarril a Móra la Nova la trobada anual de joves voluntaris del ferrocarril. Una vintena de nois i noies vinguts del Regne Unit, Dinamarca, Alemanya, Polònia, Ucraïna, Suècia i Catalunya van començar l'estada visitant les instal·lacions del Museu. Des d'aleshores ja treballen en els diferents projectes que actualment està duent a terme el Museu, bàsicament en la restauració d'una locomotora de vapor belga, una locomotora elèctrica alemanya i una altra de francesa. Alguns dels participants són, malgrat la seva joventut, uns experts en tecnologies com la del vapor; un coneixement que, per desgràcia, a casa nostra compta amb pocs especialistes en l'actualitat.

Durant els propers dies els participants combinaran el treball amb visites a diferents espais ferroviaris com el Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, les instal·lacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Rubí, el CRC d'ADIF a Saragossa i el Museu de l'AZAFT a Casetas.

FEDECRAIL, de la qual forma part el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, és la Federació Europea de Museus del Ferrocarril i Trens Turístics. Agrupa les associacions d'amics del ferrocarril compromeses amb el manteniment, la preservació i l'operació de xarxes ferroviàries històriques. En l'actualitat està formada per 42 membres de 27 països que gestionen un total de 650 trens històrics i museus del ferrocarril.

Des del 2007 FEDECRAIL organitza de forma itinerant i conjunta amb un dels seus membres locals aquest programa internacional d'intercanvi juvenil adreçat als membres més joves de les entitats associades. Amb aquesta iniciativa es volen donar a conèixer experiències concretes de preservació del patrimoni ferroviari alhora que s'incentiva l'intercanvi cultural i es reforça el treball entre els membres.

FEDECRAIL promou d'aquesta manera la captació de joves voluntaris a les associacions federades, objectiu de gran importància per assegurar la continuïtat d'aquest model de preservació del patrimoni ferroviari. Des de 2007 l'intercanvi s'ha celebrat a Suècia (en dos ocasions), Letònia, Alemanya (en dos ocasions), Hongria (en dos ocasions), Polònia, Gran Bretanya, Àustria, Holanda i Itàlia. Enguany per primera vegada té lloc a Catalunya i l'any que ve es celebrarà per segona vegada a la Gran Bretanya.

La present edició del FEDECRAIL Youth Exchange està organitzada per FEDECRAIL i l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Móra la Nova, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, l'Escola Municipal d'Art i Disseny de Móra la Nova, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, TPP Domènech, el Museu del Ferrocarril de Catalunya, AZAFT i ADIF.