7/24/2019

Unió de Pagesos proposarà al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que doni més suport al circuït d'inserció social i laboral que permet la campanya agrària per als menors no acompanyats

Tal com ha vingut defensant Unió de Pagesos calen mesures laborals i socials per millorar la gestió de la campanya agrària. És especialment rellevant l'experiència del sindicat en la gestió de l'atenció i inserció laboral de joves menors no acompanyats, en un moment on les notícies vinculades a aquest col·lectiu solen ser negatives. Unió de Pagesos vol posar de relleu les experiències i oportunitats que afavoreixen la seva inserció social i laboral.

 
Així, des del 2017, Unió de pagesos a través de la Fundació Pagesos Solidaris ha realitzat formacions d'acollida i formació professional a més de 147 menors no acompanyats i s'ha implicat en fer propostes per donar oportunitats laborals a aquest col·lectiu en risc d'exclusió. Aquesta feina ha donat fruits amb la inserció laboral exitosa de menors contractats directament per pagesos i empreses, com per exemple, entre d'altres, la duta a terme conjuntament amb el centre de Santa Maria de Gimenells (Segrià) de la Fundació privada Obra Tutelar Agrària, a través de la qual la Finca Sant Vicenç de Raimat, a Alpicat (Segrià), ha incorporat laboralment des de fa dos mesos sis joves, i es planteja ampliar la seva contractació per a tota la pròxima campanya.
 
El novembre del 2018, Unió de Pagesos va proposar al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, una reducció del temps de tramitació de les autoritzacions excepcionals per treballar per als menors migrants no acompanyats per poder-los vincular a les ofertes de treball de la campanya agrària. Així, al juny, la Generalitat ha tramitat 30 autoritzacions perquè menors tutelats de 16 a 18 anys puguin treballar a la campanya de la fruita.
 
Davant d'això, el sindicat demana al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies una aposta decidida per afermar el circuit que ha dut a terme la Fundació Pagesos Solidaris i el Servei de Contractació de Treballadors d'Agroxarxa, empresa de serveis d'Unió de Pagesos, en lligar l'orientació, formació i capacitació professional amb la prospecció laboral i gestió de col·locació a empreses del secor agrari, la qual s'ha demostrat una experiència molt adient per als menors i per a l'empresa contractant, que disposa de persones formades amb un seguiment i acompanyament individual.