7/12/2019

Treball, Afers Socials i Famílies invertirà 1,6 milions d'euros en els municipis afectats per l'incendi a les comarques de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies invertirà a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) un total d'1,6 milions d'euros en els municipis afectats per l'incendi de les darreres setmanes a les comarques de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià, i beneficiaran fins a 211 persones, entre contractacions i oferta formativa.
 
El conseller Chakir el Homrani ho ha anunciat avui en una visita a Flix on s'ha reunit amb els alcaldes d'aquest municipi, de la Palma d'Ebre, de la Torre de l'Espanyol, de Vinebre i de Maials (tots ells a la Ribera d'Ebre), de Llardecans (Segrià), de Bovera i de Granadella (les Garrigues). Posteriorment, s'ha traslladat fins a Móra d'Ebre, on s'ha trobat amb la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carin.
 
El conseller ha destacat el "compromís del Departament per posar en marxa totes aquelles actuacions que ajudin a superar els efectes de l'incendi en col·laboració amb altres Departaments del Govern". En aquesta línia, El Homrani ha anunciat la firma d'un conveni amb els consells comarcals de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià a través del qual el Departament finançarà amb 1,35 milions d'euros la contractació de 100 persones aturades per fer tasques vinculades a la recuperació del territori afectat durant un mínim de mig any i sis coordinadors que es distribuiran en funció dels contractes assignats a cada comarca, així com la formació de 100 persones aturades.
 
El conseller El Homrani ha considerat aquest pla "una oportunitat per estimular l'ocupació a la comarca així com la millora de les condicions d'ocupabilitat de les persones que hi participin". Vinculada precisament a aquesta aposta per estimular l'ocupabilitat i millorar la formació, el conseller també ha avançat que el Departament destinarà 100.000 euros a incrementar l'oferta formativa a l'Escola Agrària d'Amposta, l'únic centre formatiu que ofereix l'especialitat de gestió forestal i medi natural, i que beneficiarà 45 alumnes.
 
A més, el conseller ha explicat que es destinaran 150.000 euros a impulsar Certificats de Professionalitat per a persones desocupades en diferents especialitats. Aquesta formació en àrees en les quals hi ha oferta de llocs de feina ha d'ajudar a millorar les expectatives de les persones que cerquen feina i de les empreses que no poden cobrir els seus llocs de treball i, per tant, generar riquesa en el territori. Es preveu afavorir uns 60 alumnes.
 
Repàs a les actuacions del Departament en matèria ocupacional
 
Precisament, les accions formatives impulsades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a la Ribera d'Ebre són algunes de les actuacions que Chakir el Homrani ha destacat durant la seva visita a la comarca. El 2018 el Departament, a través del SOC, va destinar 1,9 milions d'euros a una quinzena de cursos formatius que van afavorir 800 persones.
 
A banda d'aquestes accions formatives, el conseller també ha repassat alguns dels projectes més destacats en matèria ocupacional que s'impulsen a la Ribera d'Ebre:
 
·         Enfeina't. Programa de foment de la contractació laboral i acompanyament a la contractació i inserció de persones desocupades de llarga durada.
 
o   El 2018 es van destinar 195.845 euros a la Ribera d'Ebre i 7 persones hi van participar. Aquest any en podrien ser 10.
 
·         Treball i Formació. Programa de foment de la millora de l'ocupabilitat especialment de les persones amb més dificultats d'accés al mercat laboral a través d'accions d'experiència laboral i accions de formació.
 
o   El proper mes es resoldrà la convocatòria i aquest programa beneficiarà 18 persones.
 
·         Contractes en pràctiques per a joves. Fomenta la millora de l'ocupabilitat proporcionant als joves amb una titulació (Certificat de Professionalitat, títol de FP o Grau) una experiència laboral en el seu àmbit.
 
o   El 2018, 23 joves de la comarca es van beneficiar d'aquests contractes.
 
·         Programa 7 comarques. Promou projectes d'ocupació i de desenvolupament local a comarques (una d'elles, la Ribera d'Ebre) amb major necessitat de reactivació econòmica.
 
o   Actualment hi ha un projecte en execució en el marc d'aquest programa que implica tots els ajuntaments, el Consell Comarcal, 184 empreses i 29 entitats públiques i privades.
 
o   Aquest projecte treballa en alternatives per diversificar el cultiu de fruita dolça, planteja nous circuits de comercialització, elabora un pla de dinamització del comerç i reforça el sector turístic amb la reestructuració de l'oferta de senderisme i cicloturisme a la comarca.