7/04/2019

Tortosa excel·leix en la inauguració dels CSIT-World Sports Games

Text i fotos: Irene LópezAhir al vespre, Tortosa va acollir la que ha estat la seva cerimònia esportiva més important en les darreres dècades, la inauguració dels CSIT-WSG.

Feia ja mesos que la ciutadania esperava impacient veure i viure l’esperat esdeveniment. La benvinguda als esportistes, però, va començar a les 20:30h amb una cercavila de totes les delegacions esportives que va recórrer els carrers de la ciutat, des del Parc Municipal Teodor González, fins a l’Estadi Municipal Josep Otero.

Amb l’Estadi ple de gom a gom i amb moltíssima gent als voltants que no van poder entrar perquè l’aforament ja estava cobert, la cerimònia inaugural va arrencar rebent amb els màxims honors les 42 delegacions d’un total de 31 països que van donar la volta a la pista del camp de futbol amb banderes, pancartes i insígnies que denotaven l’ambient festiu de la jornada.

Els darrers en desfilar van ser els membres de la Selecció catalana i de la Selecció espanyola d’esport, unes de les delegacions més nombroses.

Acte seguit, van tenir lloc els parlaments inaugurals per part de les autoritats assistents. La primera va ser l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que va voler destacar que, fins ara, “només havien estat seu dels WSG les capitals de països” i s’ha mostrat agraïda per la confiança que el comitè organitzador dels jocs ha tingut amb Tortosa.

Per la seva banda, el president de la UCEC, Jaume Domingo, va aprofitar l’ocasió per felicitar la selecció catalana per la seva implicació en els jocs, així com també per reconèixer la importància de la tasca que estan duent a terme tots els voluntaris i voluntàries.

El president del CSIT, l’italià Bruno Molea, va insistir en què “aquests jocs van molt més enllà de la pràctica esportiva, volen ser també una bona forma de socialització per conèixer la cultura i les tradicions d’indrets diferents”.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, explicà que “els WSG són una gran oportunitat per a les Terres de l’Ebre i per al conjunt de Catalunya, per a l’economia de la zona, per al comerç i per al turisme” i s’ha mostrat molt satisfet pel fet que “els més de 3.000 atletes hagin tingut tan bona rebuda per part dels ciutadans”. Finalment, ha desitjat una “sort immensa” a tots els participants dels jocs i ha agraït també la confiança que Bruno Molea i tot el seu equip han fet amb Catalunya.

A l’acte també hi van assistir el secretari general d’esports de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, que debutava en aquest acte, la regidora d’esports de l’Ajuntament de Tortosa, Cinta Espuny i l’exregidor i ideòleg de dur els WSG a les Terres de l’Ebre, Joaquim del Pino, a banda de tots els alcaldes dels municipis participants als jocs.

La cerimònia va continuar amb l’emotiva entrada de l’estendard dels jocs, per part del coreògraf, Roberto Oliván. Després de la hissada de la bandera al pal major, tot el protagonisme quedà eclipsat per la Cuca, la mascota dels WSG, amb qui tothom volia aprofitar l’ocasió per fer-se una fotografia.

L’acte va comptar també amb la participació d’alguns dels grups més representatius de la Festa del Renaixement, com és el cas dels Abanderats de la Festa, la Fanfara de la Vegueria, Lei Joglars d’Èbre, els Gaiters de l’Aguilot i el Ball de les Famílies Nobles.

En aquesta demostració de la cultura i del folklore tradicional tortosí no hi podien faltar les tres cultures (àrab, hebrea i cristiana) de la mà dels gegants de la ciutat, els castellers de Tortosa i de Sant Carles de la Ràpita i una representació de les bandes municipals encapçalada per la Banda Municipal de Música de Tortosa i per la Lira Ampostina que van interpretar plegats la Santa Espina.

La cerimònia va culminar amb una demostració de les enceses de foc tradicionals del Correfoc de les Terres de l’Ebre i amb un monumental castell de focs d’artifici.

Tortosa, Terres de l’Ebre, 2 de juliol de 2019

Redactat per: Irene López